Viac ako päť tisíc Ukrajincov si našlo na Slovensku prácu

Už 13 percent ukrajinských odídencov si našlo na Slovensku prácu, 40 percent pozícií obsadených odídencami však vyžaduje len základné vzdelanie. Vyplýva to z analýzy Inštitútu sociálnej politiky (ISP), o ktorej informoval tlačový odbor Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

02.05.2022 15:03
utečenci Oddelenie cudzineckej polície Foto: ,
Odídenci z Ukrajiny na Oddelení cudzineckej polície v Bratislave.
debata (3)

ISP sa pre potreby analýzy detailnejšie pozrel na obdobie k 23. aprílu, keď si prácu na Slovensku našlo 5254 odídencov. Zamestnanosť z celkového počtu 37.190 osôb vo vekovej skupine 18 až 64 rokov tak dosiahla výšku 13 percent. Miera zamestnanosti je však rôzna pre rôzne vekové skupiny.

Odídenci sa zatiaľ uplatňujú najmä na pozíciách vyžadujúcich nízku a strednú kvalifikáciu. Až 40 percent pozícií obsadených odídencami vyžaduje len základné vzdelanie. Najobsadzovanejšie sú manuálne pozície, ktoré nevyžadujú jazykové zručnosti. Montážny pracovník v strojárskej výrobe predstavuje 11 percent, upratovač 8,2 percenta a pomocník v kuchyni 6,6 percenta pozícií obsadených odídencami.

Katarína Tešla Čítajte viac Manažérka Kariéra.sk: Ukrajinci zachraňujú slovenský trh práce

„Toto je v súlade so skúsenosťami z iných krajín. Oproti poslednému pracovnému miestu v domovskej krajine máva prvé pracovné miesto utečencov v novej krajine nižšie nároky na kvalifikáciu. Očakávame však, že mnohým utečencom sa postupne podarí posunúť na pozície, ktoré viac zodpovedajú ich kvalifikácii a zručnostiam,“ uviedla Marcela Veselková, riaditeľka odboru prierezových stratégií a koncepcií ISP.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #zamestnanie #Ukrajinec #odídenec