Obciam a mestám dochádzajú peniaze na základné služby. Viac od nás nedostanete, odkazuje im Matovičov rezort

Slovensko dlhodobo porušuje princípy a hodnoty miestnej samosprávy, upozornilo na to vo svojej analýze Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Z princípov Európskej charty miestnej samosprávy zostali podľa združenia len slová a samosprávam výdavky.

02.05.2022 13:12 , aktualizované: 16:00
ZMOS, Kaliňák Foto: ,
Na snímke zľava ústredný riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák a predseda ZMOS Branislav Tréger počas protestného zhromaždenia samospráv, na ktorom predstavitelia ZMOS predstavili konkrétne požiadavky miest a obcí vo vzťahu k vláde a parlamentu 2. februára 2022 v Bratislave.
debata (4)

Podľa ZMOSu existuje hneď niekoľko príkladov, kedy dochádzalo k porušovaniu princípov eurocharty. Boli to napríklad rekreačné poukazy v hodnote približne 40 miliónov eur za minulej vlády, ktoré boli zavedené bez finančného krytia. Ďalším príkladom bez finančnej kompenzácie samosprávam bolo zvýšenie nezdaniteľnej časti od 1. januára 2020, čo znamenalo výpadok pre samosprávy v objeme 100 miliónov eur.

VIDEO: ZMOS sa pre nedodržiavanie eurocharty obráti na prezidentku SR a Ústavný súd SR:

Video

Výpadok prinieslo podľa ZMOSu aj zvýšenie daňového bonusu v apríli 2019, čo znamenalo pre samosprávy výpadok skoro 28 miliónov eur a v ďalších rokoch približne 50 miliónov eur. Aj súčasná vláda uvažuje o zvyšovaní daňového bonusu, ktorý môže samosprávam priniesť ďalší výpadok v príjmoch.

kalinak  treger Čítajte viac Podali pomocnú ruku, dnes nemajú za čo svietiť a kúriť. A Matovič im chystá ďalší problém

Za dva roky samosprávy mohli takto prísť o 400 až 500 miliónov eur, vyčíslil exstarosta bratislavskej mestskej časti Petržalka Vladimír Bajan. Podľa neho tieto zdroje už nemá ako samospráva sanovať. Tlak na zdroje samospráv rastie aj v dôsledku vysokých cien energií i stavebných materiálov.

Štát si z nás robí bankomat, tvrdí ZMOS

Zo samosprávy si robí štát bankomat, upozorňuje Michal Kaliňák, ústredný kancelár zo Združenia miest a obcí Slovenska. Ako keby si váš sused kúpil nový mobil a vám zaň chodila faktúra, ilustruje momentálny vzťah medzi vládou a samosprávami M. Kaliňák. „Pri každej schôdzi parlamentu sa obávame, čo príde,“ dodáva s tým, že v samosprávach panuje atmosféra neistoty. Podľa neho by vzťah centrálnej vlády a samospráv mal byť založený na partnerstve a spolupráci. Tak je to definované aj v eurocharte.

Starosta Cíferu Maroš Sagan upozornil na bod číslo deväť v spomínanej Európskej charte miestne samosprávy, ktorý hovorí o tom, že samospráva by mala mať primerané zdroje na svoje fungovanie. To je podľa neho najväčší problém a ilustruje to na niekoľkých prípadoch.

Dlhé desaťročia sa podľa starostu dofinancováva regionálne školstvo. „Každoročne desiatky tisíc eur dávame do toho, aby školský klub, jedáleň či iné mohli fungovať v normálnom režime,“ tvrdí Sagan s tým, že peniaze chýbajú na úkor investícií. „Posledné dva roky sa už nedá tolerovať naberanie z mešca samosprávy,“ dodal. ZMOS sa pre nedodržiavanie eurocharty obráti na prezidentku Zuzanu Čaputovú a Ústavný súd.

Už dnes samosprávy zvažujú výdavky na športové kluby, čí kultúrne aktivity, niektoré samosprávy už dokonca vypínajú verejné osvetlenie, lebo si to nemôžu kvôli enormnému rastu cien dovoliť.

Negatívne dopady musia znášať všetci, tvrdí rezort financií

Ministerstvo financií v reakcii uviedlo, že rešpektuje deľbu verejnej správy na štátnu správu a samosprávu a tiež si plne uvedomuje, že obe tieto súčasti (štát aj samospráva) majú svoje problémy, no zároveň aj nástroje a možnosti na ich riešenie. Napríklad vlastné príjmy či vlastný majetok. „Aj štát hospodári s obmedzenými zdrojmi a musí prijímať opatrenia, aby udržal svoje hospodárenie a dokázal zabezpečiť služby pre občanov,“ odpísalo tlačové oddelenie rezortu financií.

Matovičov rezort na margo financovania samospráv ďalej uviedol, že štát zdvojnásobil (rast o 100,5 %) odvádzanú daň z príjmu fyzických osôb v prospech samospráv v období uplynulých 8 rokov. Kým v roku 2014 to bolo vyše 1,7 miliardy, tak v roku 2022 to je viac ako 3,46 miliardy. V rovnakom období vzrástla priemerná mzda len o 47 percent, teda z 858 eur v roku 2014 na 1260 eur v tomto roku. „Štát a ministerstvo financií majú v tomto zmysle veľmi významne vyčerpaný priestor na ďalšie zvyšovanie financovania samospráv,“ dodáva rezort financií s tým, že je presvedčené, že negatívne dopady/externality majú byť v ekonomike distribuované čo najrovnomernejšie.

O čom je eurocharta

Filozofia Európskej charty miestnej samosprávy sa začala aplikovať v podmienkach nášho modelu verejnej správy. Kladie dôraz na zastupiteľskú demokraciu, ktorú zabezpečujú rady, alebo zastupiteľstvá, ale pritom garantuje aj široké nástroje priamej demokracie realizované napríklad aj formou miestneho referenda. Píše sa v nej, že miestne orgány majú v rámci hospodárskej politiky štátu právo na primerané vlastné finančné zdroje, s ktorými môžu disponovať v rámci svojich právomocí. Charta tiež konštatuje, že finančné zdroje miestnych orgánov sú úmerné kompetenciám, ktoré im ukladá ústava alebo zákon.

ZMOS v tejto súvislosti upozorňuje, že sa na Slovensku prijímajú také legislatívne opatrenia, ktoré eurochartu porušujú.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ZMOS #ministerstvo financií #samosprávy