Pokračovanie článku: Najväčší presun dôchodkov od roku 2013. Miliardy v úsporách ľudí pôjdu do akcií

Koaličné strany zmeny schvaľujú

Väčšina opatrení, ktoré Krajniakov rezort navrhuje, má vstúpiť do platnosti od 1. januára 2023. Zmeny vo vyplácaní úspor nadobudnú účinnosť od 1. januára 2024. To však platí len s podmienkou, že materiál prejde pripomienkovaním, odobrí ho vláda, potom parlament a napokon sa podpísaný prezidentkou dostane do Zbierky zákonov. Národná rada by ho mala schvaľovať na júnovej schôdzi.

Koaliční partneri, ktorých oslovil denník Pravda, na prvé informácie o reforme reagovali pozitívne. „Kľúčová pozitívna zmena je náprava extrémne zlého rozhodnutia počas vlády strany Smer z roku 2013, keď bolo 1,1 milióna sporiteľov presunutých do garantovaných dlhopisových dôchodkových fondov, ktoré pripravili ľudí o o výrazné zhodnotenie ich úspor,“ hovorí Marián Viskupič, šéf finančného výboru zo SaS.

Jana Polakovičová Kolesárová: Rozhodujúce je konanie sporiteľov od Akcie návratka

Liberáli tiež oceňujú viac slobody pre sporiteľov. Súhlasí s ním aj finančný expert strany Za ľudí Tomáš Meravý. Zároveň ale zdôraznil, že diabol sa skrýva v maličkostiach. „Vítame zámer ministerstva práce presunúť sporiteľov do výnosnejších fondov druhého piliera a zaviesť v ňom predvolenú investičnú stratégiu. To určite podporíme. K ďalším detailom sa vyjadríme po dôslednejšom preštudovaní zákona,“ povedal Meravý.

Zmeny podporuje aj rezort financií, ktorému šéfuje líder OĽaNO Igor Matovič. „Cieľom je dosiahnuť vhodnejšie nastavenie zhodnocovania dôchodkových úspor bežných sporiteľov, ktoré je aktuálne v priemere príliš konzervatívne. To má negatívny dosah na očakávanú výšku ich úspor a následne dôchodok z druhého piliera,“ tvrdí jeho ministerstvo.

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #dôchodok #II. pilier #Milan Krajniak