Pokračovanie článku: Podali pomocnú ruku, dnes nemajú za čo svietiť a kúriť. A Matovič im chystá ďalší problém

Mimoriadny snem je výnimočný

Ďalším veľkým problémom sú ceny energií. Zdražovanie nepostihlo len rodiny, ale aj samosprávy, ktoré pre ľudí poskytujú verejné služby. Enormný rast cien energií či zdražovanie stavebných materiálov tak na vlastnej koži pociťujú aj obce či mestá. Verejné obstarávania totiž realizovali s cenami, ktoré sa však medzitým zmenili a dodávatelia požadujú zvýšenie ceny za diela. Zhotovitelia tak buď odstúpia od zmlúv, alebo sa so samosprávami dohodnú na zvýšení ceny.

„Dodávateľ nie je schopný s mestami uzatvoriť zmluvu, lebo ceny stúpajú závratne. Chýba napríklad železo, jednoducho nie je,“ povedal Šéf ZMOS-u Branislav Tréger (nezávislý) a zároveň primátor Liptovského Hrádku v relácii Ide o pravdu. Podľa neho sa stáva aj to, že staviteľ jednoducho radšej zaplatí pokutu a nechá rozostavanú budovu.

Príjmy síce samosprávam rastú, ale na druhej strane hovoria o najvyššom raste cien za posledných 17 rokov. No Matovič ešte v rozhovore pre Pravdu vyhlásil, že na energie potrebujú starostovia viac od 50 do 60 miliónov. A to by im mal vykryť lepší príjem z daní. Preto by to mali ustáť.

Tréger mu oponuje. Tvrdí, že energie im môžu zlomiť väzy. „Tentoraz škôlky zatvoríme kvôli zime, nie pandémii,“ povedal. Už teraz má asi 20 percent miest a obcí problémy obstarať nové kontrakty na energie. „To najhoršie zažijeme v prvom polroku 2023,“ prognózuje Tréger.

Aj preto zvoláva ZMOS mimoriadny snem, ktorý sa uskutoční 18. mája iba druhýkrát v histórii. Prvý sa konal ešte za čias Dzurindovej vlády, keď sa im nepozdávali daňovo-odvodové novinky z dielne exministra Ivana Mikloša. Pozvali si tam aj expertov z energetiky, aby si od nich vypočuli, čo im do budúcnosti hrozí.

Okrem dosahov Matovičovej reformy a drahých energií sa budú zástupcovia ZMOS-u zaoberať aj novými stavebnými zákonmi. Obce a mestá ich totiž kritizovali najhlasnejšie.

Ako sa má zvýšiť daňový bonus

Extra výhoda pre pracujúcich rodičov. Tak by sa dal v skratke nazvať daňový bonus. Ten si pracujúci odpočítavajú z daňovej povinnosti, a tak im ostane viac peňazí. Dnes, v závislosti od veku dieťaťa, si rodičia uplatňujú daňový bonus na úrovni od 23 do 47 eur. Po novom by mohli na dieťa do 15 rokov získať až 100 eur a nad 15 rokov 50 eur. Súčasný daňový bonus na dieťa do šiestich rokov je na úrovni 47,14 eura, od júla tohto roku stúpne na sumu 70 eur a od budúceho roka na 100 eur. Daňový bonus na dieťa do 15 rokov, ktorý je v súčasnosti 43,60 eura, sa od júla 2022 zvýši na 70 eur a od roku 2023 na 100 eur. Daňový bonus na dieťa vo veku nad 15 rokov na úrovni 23,57 eura dosiahne od 1. júla výšku 40 eur a od budúceho roka 50 eur.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #obce #mestá #ZMOS #Igor Matovič #vojna na Ukrajine