Podali pomocnú ruku, dnes nemajú za čo svietiť a kúriť. A Matovič im chystá ďalší problém

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) postavil starostov či primátorov do pozoru. Navrhuje totiž zvýšiť daňový bonus pre pracujúcich rodičov, čo ohrozuje príjmy samospráv. Zvýšením daňového bonusu sa totiž zníži príjem dane z príjmu fyzických osôb, ktorá putuje na účet práve obciam a mestám. Akoby toho nebolo málo, už v súčasnosti pociťujú výrazné ekonomické problémy v dôsledku enormného rastu cien energií či stavebných materiálov.

01.05.2022 18:51
kalinak  treger Foto:
Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ ZMOS, Branislav Tréger, predseda ZMOS.
debata (32)

Boli to práve starostovia a primátori, ktorí pretavili Matovičov nápad s plošným testovaním do reality. Realizácia „atómovej bomby“, ako ju Matovič nazval, bola hodená na ich plecia. Pre zmenu v súčasnosti pomáhajú zvládať nápor utečencov z Ukrajiny tam, kde štát nestíha.

Ak by to takto pokračovalo ďalej, hrozí, že samosprávy si oprávnené náklady budú musieť premietnuť napríklad do poplatkov od materských a základných škôl až po zariadenia sociálnych služieb. „Nemáme ďaleko od toho, aby lístok na mestskú hromadnú dopravu bol drahší ako jazda taxíkom,“ tvrdí pre Pravdu Michal Kaliňák, ústredný kancelár zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Kaliňák hovorí, že 200 miliónov eur samosprávam zoberie Matovičova daňovo-odvodová reforma. Ďalšie peniaze im zoberie daňový bonus. „Aj minulé vlády siahali na daňový bonus a brali nám peniaze. V tejto chvíli ešte nevieme kvantifikovať, o koľko prídeme,“ vysvetľuje.

Združenie miest a obcí Slovenska napríklad varuje, že samosprávy sú v dôsledku enormného rastu cien energií či Matovičovho návrhu tlačené k ekonomickej priepasti. „Sme v situácii, keď štát musí mestám a obciam pomáhať, a nie im ešte ubližovať tým, že im zoberie časť peňazí cez zvýšenie daňového bonusu,“ dodáva Kaliňák. Podľa neho akoby štát nechápal, že aj samosprávy poskytujú pre ľudí verejné služby. Tým, že sa starostom a primátorom nepomáha, vytvára to tlak na obmedzovanie týchto služieb.

Suma, ktorú sa rozhodol Matovič minúť na pomoc rodinám, dosahuje výšku približne 1,2 miliardy eur. Jeho návrh počíta s nárastom prídavkov na deti, so zvýšením daňového bonusu či so službami deťom, ktoré majú financovať rozvoj ich talentu. Podľa strážcu štátnej pokladnice Matoviča to vychádza pri prídavkoch na deti na 200 miliónov, pri daňovom bonuse na 500 miliónov a pri službách deťom bude treba nájsť ďalších 500 miliónov.

Na hrozbu zníženia dostupnosti a kvality služieb upozorňuje aj Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). „V prípade BBSK by to bola suma približne 12 miliónov eur,“ upozorňuje na možné výpadky príjmu hovorkyňa úradu Lenka Štepáneková. Podľa nej tak zníženie príjmov samospráv neodvratne znamená aj zníženie dostupnosti a kvality služieb – teda menej miest v zariadeniach sociálnych služieb, menej zrekonštruovaných úsekov ciest, nižšie investície do vzdelania či kultúry, ale napríklad aj menej miest v škôlkach.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #obce #mestá #ZMOS #Igor Matovič #vojna na Ukrajine