Slnko a vietor neposielajú faktúry. Ekologické zdroje energie dostanú ďalšiu podporu, ľudia môžu ušetriť

Štát umožní väčší priestor pre pripájanie nových ekologických zdrojov do elektrizačnej sústavy Slovenska, informoval o tom vo štvrtok Peter Dovhun, šéf Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS) spolu so štátnym tajomníkom ministerstva financií Marcelom Klimekom a rezortu hospodárstva Karolom Galekom.

29.04.2022 09:12
SEPS Foto:
Peter Dovhun (prvý sprava), šéf Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS) spolu so štátnymi tajomníkmi l Marcelom Klimekom (MF) a Karolom Galekom (MH).
debata

Od začiatku roka 2024 by malo byť možné do SEPS pripojiť 170 MW fotovoltických elektrární (FVE) a veterných elektrární (VTE), ktoré majú najvýznamnejší vplyv na potrebu podporných služieb, čo je zabezpečenie poskytovania systémových služieb potrebných na dodržanie kvality dodávky elektriny. Keďže ich výkon nie je priamo ovplyvniteľný človekom.

Inštalovaný výkon pre FVE a VTE bol 11 rokov, až do konca roka 2020, zastropovaný na úrovni 534 MW, tvrdí SEPS. K prvému uvoľneniu stop-stavu došlo potom až v roku 2021, kedy sa kapacita pre ďalšie pripojenie zvýšila o 407 MW, teda na celkových 941 MW. Vo štvrtok podalo vedenie SEPS návrh na ďalšie navýšenie tejto kapacity, a to o 170 MW pre nové veterné a slnečné zdroje. Po jeho schválení bude môcť celkový inštalovaný výkon dosiahnuť až 1 111 MW. Čo je veľké navýšenie, ktoré môže dopomôcť k zlepšeniu cien za elektrinu konečnému spotrebiteľovi.

„Slnko a vietor neposielajú faktúry ani nevytvárajú emisie. Aj preto podporujeme výstavbu takýchto zariadení. Treba si však uvedomiť, že na celkovú hodnotu inštalovaného výkonu fotovoltických a veterných elektrární má zásadný vplyv dostatočnosť podporných služieb, ktoré musia byť pripravené, keď slnko nesvieti, respektíve vietor nefúka, alebo naopak, keď vyprodukovanú energiu nemá kto spotrebovať. Naším cieľom je zvyšovať inštalovaný výkon ekologických zdrojov tak, aby to nemalo vplyv na nadmerné zvyšovanie nákladov na podporné služby, ktoré by v konečnom dôsledku zaplatili spotrebitelia,“ uviedol Peter Dovhun, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ SEPS.

V končenom dôsledku na tom ušetria aj bežné domácnosti. „V prípade, že nebudeme musieť dotovať z nášho systému, teda z poplatkov domácností a podnikateľov, rozvoj a prevádzku týchto nových elektrárni, tak ako to bolo v minulosti. Určite by to malo prispieť k úsporám,” povedal pre Pravdu Dovhun.

„To, že SEPS umožní pripojenie ďalších obnoviteľných zdrojov do elektrizačnej sústavy, bude mať v konečnom, dlhodobom dôsledku pozitívny význam z dvoch pohľadov – cenového i z pohľadu eko riešenia. Verím, že tento krok a následné väčšie využívanie fotovoltických a veterných elektrárni prispejú k energetickej bezpečnosti Slovenska a primeraným cenám energií," priblížil Marcel Klimek, štátny tajomník Ministerstva financií SR.

zväčšiť Vývoj inštalovaného výkonu OZE Foto: SEPS
Vyvoj instalovaneho vykonu OZE Vývoj inštalovaného výkonu OZE

Navýšenie inštalovaného výkonu zariadení na výrobu elektriny s právom na podporu ohlásilo aj Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Jedná sa o zariadenia využívajúce slnečnú energiu, ktoré sú najčastejšie nainštalované na strechách budov napríklad na výrobných halách, predajniach, základných školách, miestnych úradoch, nemocniciach, a podobne, vymenúva SEPS.

„V súvislosti s lokálnymi zdrojmi sme zareagovali na požiadavky trhu na vyššiu možnosť využitia vlastnej vyrobenej elektriny, a preto sme v skrátenom legislatívnom konaní uvoľnili inštitút lokálneho zdroja a dnes si môžu ako domácnosti, tak aj podnikatelia inštalovať zariadenia s jediným obmedzením výkonu, ktorým je nepresiahnutie maximálnej rezervovanej kapacity,“ uviedol Karol Galek, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR.

Financovať zvýšenie inštalovaného výkonu má podľa slov Dovhuna viacero zdrojov, od plánu obnovu cez modernizačný fond až po štrukturálne fondy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektrárne #zelená energia #SEPS #veterné elektrárne #slnečné elektrátne