Energetické spoločnosti rokujú s Gazpromom o platbách za ruský plyn

Dve z popredných európskych energetických spoločností, nemecká firma Uniper a rakúska OMV, potvrdili, že rokujú s Gazpromom o tom, ako platiť za ruský plyn, a zároveň dodržiavať sankcie Európskej únie (EÚ) a nové pravidlá Ruska požadujúce, aby sa všetok plyn platil v rubľoch. Referuje o tom spravodajský web CNN.

28.04.2022 13:43
Gazprom aréna Foto:
Gazprom aréna v Petrohrade.
debata (12)

Nemecká firma Uniper uviedla, že považuje za možnú konverziu platieb podľa ruského dekrétu v súlade so zákonom o sankciách. „Uniper bude naďalej platiť v eurách. Uniper rokuje so svojím zmluvným partnerom o konkrétnych platobných modalitách a je tiež v úzkej koordinácii s nemeckou vládou,“ uviedla spoločnosť Uniper vo vyhlásení.

Rakúska OMV uviedla, že „analyzovala žiadosť Gazpromu o platobných metódach vo svetle sankcií EÚ“. „Teraz pracujeme na riešení, ktoré bude v súlade so sankciami,“ tvrdí OMV.

Richard Sulík Čítajte viac Ceny plynu klesli, Slovensko sa chystá Rusku zaplatiť v rubľoch, píšu Briti

Vyhlásenia oboch spoločností prišli po tom, čo Rusko oznámilo prerušenie dodávok zemného plynu do Poľska a Bulharska, čím dramaticky eskalovalo svoju reakciu na západné sankcie uvalené na Moskvu v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Ruský štátny energetický gigant Gazprom v stredu vo vyhlásení uviedol, že úplne zastavil dodávky poľskej plynárenskej spoločnosti PGNiG a bulharskému Bulgargazu po tom, čo odmietli splniť požiadavku Moskvy platiť v rubľoch, namiesto eur alebo dolárov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #plyn #platba #Gazprom