K situácii s plynom bude mimoriadne zasadať hospodársky výbor

Parlamentný hospodársky výbor zasadne mimoriadne vo štvrtok (28.4.) na poludnie k téme dodávok a stavu zásob zemného plynu na Slovensku. Zvolal ho predseda Peter Kremský (OĽANO). Pozval naň ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), ako aj šéfov spoločností eustream, SPP a Nafta.

27.04.2022 14:30
Germany Foreign Policy Foto: ,
Ilustračná fotka
debata (3)

Výbor sa má zaoberať preventívnymi opatreniami pri rôznych scenároch vývoja s dodávkami ruského plynu. Kremský pripomenul, že situácia sa každý deň dynamicky vyvíja. V stredu ruská štátna firma Gazprom zastavila dodávky do Poľska a Bulharska, pričom zámienkou je požiadavka zaplatiť za plyn v rubľoch.

„Budeme sa zaujímať o to, aký objem plynu aktuálne na Slovensko priteká, aký je stav v zásobníkoch a ako vyzerajú krízové plány ministerstva hospodárstva na zaistenie energetickej bezpečnosti Slovenska. Po ich predstavení volám od začiatku vojny na Ukrajine, ale minister Sulík ich zatiaľ nepredstavil. Je dôležité vedieť, ako bude Slovensko riešiť bezpečnosť dodávok a cenovú stabilitu zemného plynu ako kľúčovej energetickej komodity pre občanov aj firmy,“ vyhlásil Kremský.

rusko plyn Gas LNG Čítajte viac Plyn prúdi na Slovensko ďalej. Ťah Gazpromu vystrelil jeho ceny skoro o štvrtinu

Výbor bude podľa neho žiadať aj dlhodobý akčný plán znižovania závislosti od dodávok energetických surovín z Ruska. Slovensko patrí k najviac odkázaným krajinám v EÚ, keď z Ruska odoberá takmer 100 % ropy, zemného plynu a jadrového paliva. Časť z toho možno podľa Kremského nahradiť vlastnou časťou, časť úsporami, časť dovozom z iných krajín a časť prechodom na iné zdroje v priemysle, energetike alebo doprave. „Musíme však mať jasný plán a dôsledne ho dodržiavať,“ dodal predseda výboru.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #plyn #hospodársky výbor