Kremeľ opäť pohrozil. Poľskom a Bulharskom to neskončí, platby musia byť v rubľoch

Rusko môže zastaviť dodávky zemného plynu aj ďalším zákazníkom v Európe, ak zaň odmietnu platiť v rubľoch. Po tom, ako ruský energetický gigant Gazprom z tohto dôvodu zastavil dodávky Poľsku a Bulharsku, to povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

27.04.2022 14:21
Dmitrij Peskov Foto: ,
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov
debata (24)

Ako uviedol, ruská požiadavka prejsť na platby za plyn v rubľoch vyplynula z „nepriateľskej“ akcie Západu zmraziť aktíva v ruskej tvrdej mene, ktoré v podstate ukradol. Odmietnutie prechodu na ruble odráža túžbu Západu „potrestať Rusko za každú cenu na úkor ich vlastných spotrebiteľov, daňových poplatníkov a výrobcov“, vyhlásil Peskov.

Galek Sulik Prokypcak plyn rusko Čítajte viac Putin vydiera plynom. Sulík o účte v rubľoch mlčí, tvrdí, že paliva máme dosť

Počas tlačovej konferencie Peskov odmietol vyjadrenie Európskej únie, ktorá zastavenie dodávok plynu Bulharsku a Poľsku nazvala vydieraním. Trval pritom na tom, že „Rusko zostáva spoľahlivým dodávateľom energetických zdrojov“ a dodržiava svoje zmluvné záväzky.

Požiadavka na platbu v rubľoch je podľa kremeľského hovorcu čisto technická a nemení cenu ani iné zmluvné podmienky pre spotrebiteľov.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #plyn #Kremeľ #rubeľ