Analytik Pišta: Ak SPP nezaplatí v rubľoch, Gazprom zrejme zavrie kohútiky

Toky plynu cez Veľké Kapušany a Nord Stream zatiaľ prechádzajú bez zmeny. Ak budú reálne znížené dodávky Gazpromu, bude to znamenať oveľa prudší rast cien. Pravdepodobne uvidíme aj nové cenové rekordy, hovorí energetický analytik Ján Pišta zo spoločnosti JPX.

27.04.2022 14:09
jan-pista-analytik-jpx Foto:
Analytik, Ján Pišta
debata (4)

Čo znamená zastavenie dodávok Poľsku a Bulharsku pre Slovensko?

Ak Slovenský plynárenský priemysel (SPP) odmietne platiť v rubľoch, tak budú pravdepodobne zastavené dodávky aj pre nás. Poklesne tok cez Veľké Kapušany, takže Eustream príde o časť zisku kvôli nižšiemu tranzitu. Vláda bude musieť hneď prijať opatrenia, aby nedošlo ku kritickému stavu v dodávkach plynu. Aké, to nechcem hádať. Bude to ale náročné.

Prečo takéto selektívne vypnutie pre Poľsko a Bulharsko? Ktoré krajiny môžu nasledovať, je to aj Slovensko?

Odberatelia Gazpromu v oboch krajinách dostali faktúry v rubľoch, ktoré odmietli zaplatiť a požadovali opravu tak, aby to bolo v eurách, resp. dolároch. Neviem, v akej mene sa tam fakturovalo. Náš SPP je v úplne rovnakej situácii. Ak dostane faktúru v rubľoch a spolu s ostatnými európskymi firmami ju odmietne zaplatiť, Gazprom mu pravdepodobne prestane dodávať plyn.

Galek Sulik Prokypcak plyn rusko Čítajte viac Putin vydiera plynom. Sulík o účte v rubľoch mlčí, tvrdí, že paliva máme dosť

Čo to spôsobí s dostupnosťou plynu na trhu a jeho cenami?

Ceny na máj už včera poskočili z 90 na 108 EUR/MWh a dnes ráno vyleteli dokonca až na 125 EUR/MWh, no vzápätí skorigovali späť na aktuálnych (v stredu na obed – pozn. red.) 110 EUR/MWh. Toky cez Veľké Kapušany a Nord Stream však ešte idú bez zmeny. Ak budú reálne znížené dodávky Gazpromu, bude to znamenať oveľa prudší rast cien. Pravdepodobne uvidíme aj nové cenové rekordy.

Aké kroky teraz môže EÚ alebo iné európske štáty podniknúť?

Už teraz EÚ koordinuje reakciu a pravdepodobne vydá usmernenie, ako majú jednotne reagovať všetky protistrany Gazpromu. Je ich asi 150. Ak všetky odmietnu zaplatiť v rubľoch a Gazprom všetkým zastaví dodávky, nastane krízová situácia. Ak by sa dodávky neobnovili, až do jesene by vydržala celá Európa prakticky bez obmedzení, potom by však plyn reálne došiel. Preto bude potrebné hneď prijať obmedzenia spotreby.

Za najdôležitejšie na tom všetkom však považujem solidaritu medzi jednotlivými európskymi krajinami. Západná Európa bude totiž pokles dodávok cítiť oveľa menej ako východná Európa. Mala by však tiež prijať také šetriace opatrenia, aby vytvorila prebytok a ten mohla poslať na východ. Samozrejme, inú, tiež dôležitú rolu hrajú technické možnosti ako plyn na východ aj reálne dopraviť. Európa je totiž nastavená viac na východo-západný smer toku plynu ako na opačný. Toto bude tiež veľkou výzvou tej situácie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko