Plyn prúdi na Slovensko ďalej. Ťah Gazpromu vystrelil jeho ceny skoro o štvrtinu

Rusko aj po zastavení dodávok Poľsku a Bulharsku naďalej dodáva plyn do Rakúska, uviedla rakúska ministerka pre ochranu klímy a životného prostredia Leonore Gewesslerová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

27.04.2022 09:39 , aktualizované: 09:58
rusko plyn Gas LNG Foto: ,
Ilustračná fotka
debata (102)

Rusko naďalej bez obmedzení dodáva cez hlavé trasy, ktorými sú Ukrajina a plynovod Nord Stream na dne Baltického mora, uviedla Gewesslerová. Na otázku, či existujú signály, že Moskva chce zastaviť dodávky Rakúsku, odpovedala: „Nie, neexistujú takéto signály.“

„Musíme urobiť všetko pre to, aby sme sa čo najrýchlejšie zbavili našej závislosti od ruského plynu,“ zdôraznila rakúska ministerka. Zastavenie dodávok pre dva členské štáty Európskej únie podľa nej jasne ukazuje, že Rusko nie je dôveryhodný partner, na ktorého sa dá spoľahnúť. Ruský prezident Vladimir Putin totiž využíva dodávky energií ako zbraň vo vojne.

Plyn Čítajte viac Poľskom sa to nekončí. Gazprom oznámil koniec dodávok plynu do ďalšej krajiny v EÚ

Gewesslerová uviedla, že bulharská plynovodná sieť nemá nič spoločné s rakúskou sieťou. Pokiaľ ide o plynovod Jamal, ktorým sa prepravoval plyn do Poľska a ktorý je spojený aj s Rakúskom, podľa nej už v uplynulých dňoch cezeň tieklo len „málo plynu“.

Rakúsky energetický koncern OMV aktuálne naďalej platí za ruský plyn eurami, čo je v súlade so sankciami, zdôraznila Gewesslerová. Nevylúčila tiež zrušenie kontraktov na dodávky s Ruskom platné až do roku 2040.

Kde sa ťaží najviac plynu a kto vymyslel plynovod?

Ceny zemného plynu prudko vyskočili

Ceny zemného plynu v Európe prudko vyskočili po tom, ako Rusko zastavilo jeho dodávky do Poľska a Bulharska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci v stredu na burze v Amsterdame stúpol až o 24 percent na 127,50 eura za megawatthodinu a jeho cena sa dostala na najvyššiu úroveň od 1. apríla.

Zastavenie dodávok ruského plynu do Poľska a Bulharska ešte zvýšilo napätie na európskom trhu rovnako ako obavy z nedostatku zásob pre spor o platby. Moskva a Európska únia (EÚ) už niekoľko týždňov vedú spor o platby za dodávky plynu. Ruský prezident Vladimir Putin požaduje, aby takzvané „nepriateľské“ krajiny platili rubľami. EÚ to odmieta a považuje to za porušenie sankcií voči Rusku.

Putin Čítajte viac Gazprom potvrdil uzavretie kohútikov do Poľska, ceny plynu v reakcii vyskočili

Poľsko, ktorému Rusko zastavilo dodávky, je hlasným kritikom politiky Moskvy a jej vojny proti Ukrajine. Rusko zastavením dodávok plynu do Poľska a Bulharska signalizovalo, že nemá problém s použitím energií ako zbrane vo vojne. Podľa expertov tým Rusko tiež dalo jasne najavo, že odberatelia, ktorí odmietajú nový spôsob platieb, sa vystavujú riziku zastavenia dodávok plynu. Navyše sa tým vytvára dodatočný dopyt, keďže Poľsko a Bulharsko budú musieť nahradiť ruský plyn, ako upozornila spoločnosť Jefferies Group.

Gazprom potvrdil odpojenie plynu Bulharsku a Poľsku

Ruský plynárenský koncern Gazprom v utorok (25. 4.) najprv varoval, že Poľsko musí okamžite platiť za dodávky plynu v rubľoch. O chvíľu potom poľská plynárenská spoločnosť PGNiG uviedla, že bola informovaná o zastavení dodávok ruského plynu od stredy 8.00 h SELČ.

Ruský energetický gigant Gazprom oznámil, že zastavil dodávky zemného plynu do Bulharska a Poľska po tom, čo za ne odmietli platiť v rubľoch. Poskytovatelia energií v oboch krajinách už skôr informovali, že dostali oficiálne oznámenia z Ruska o zastavení dodávok. Gazprom v stanovisku okrem iného varoval Poľsko a Bulharsko pred „nepovolenými čerpaniami“ plynu, ktorý prechádza cez obe krajiny na iné miesta. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Požiadavku, aby „nepriateľské“ krajiny platili za plyn v rubľoch, nastolil ruský prezident Vladimir Putin po uvalení sankcií na Rusko pre jeho inváziu na Ukrajinu. Okrem Poľska a Bulharska takto odmietli platiť aj iné európske krajiny, zatiaľ však odpojili len tieto dva štáty.

Poľský poskytovateľ energie PGNiG potvrdil, že dodávky ruského plynu cez plynovod Jamal už zastavili. V prvých troch mesiacoch spoločnosť importovala viac ako polovicu svojho plynu cez Gazprom, ale Varšava tvrdí, že sa „zaobíde“ bez ruského plynu a môže ho získavať inde. Spoločnosť PGNiG uviedla, že jej podzemné zásobníky plynu sú plné na takmer 80 percent a s blížiacim sa letom sa dopyt znižuje.

====== Plyn je využívaný ako politický nástroj ======

Bulharsko dokáže po zastavení dodávok ruského plynu uspokojiť potreby spotrebiteľov po dobu najmenej jedného mesiaca. V stredu to povedal tamojší minister energetiky Alexander Nikolov s tým, že plyn v čase, keď rozpráva, ešte prúdi. Politik uviedol, že k dispozícii sú alternatívne dodávky a Bulharsko dúfa, že alternatívne trasy a dodávky budú zabezpečené aj na úrovni Európskej únie (EÚ). Odkázal pritom na stretnutie odborníkov EÚ, ktoré sa uskutoční počas stredy s cieľom naplánovať ďalšie kroky. Poľsko a Litva sú v rovnakej situácii ako Bulharsko, skonštatoval Nikolov.

Plyn Čítajte viac Šéfka eurokomisie opovedá Putinovi: Plyn využíva na vydieranie, pripravujeme reakciu

Minister prízvukoval, že Bulharsko si plne splnilo svoje záväzky a vykonalo všetky platby požadované na základe súčasného kontraktu včas, presne a v súlade s jeho podmienkami. Bulharsko vopred zaplatilo za dodávky v apríli, čo ukazuje, že Gazprom nedodržal zmluvu, poznamenal.

„Plyn je očividne použitý ako politický nástroj. Kým budem ministrom, Bulharsko sa nebude dohadovať pod tlakom. Bulharsko nie je na predaj a nepodlieha žiadnemu obchodnému náprotivku,“ vyjadril sa Nikolov.

© Autorské práva vyhradené

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #energie #ceny #Slovensko #Rusko #plyn