Doležal rozmýšľa, že zadotuje lístky na vlak do kúpeľov. Hotelieri zatiaľ prosia o pomoc, turistov vyplašila vojna

Letná sezóna klope na dvere. Cestovný ruch, ktorý sa stále spamätáva z tvrdej facky, ktorú mu dala pandémia, dostal ďalšiu v podobe vojny. Stráca tak všetkých ruských, bieloruských a ukrajinských turistov, ktorí tvorili v kúpeľníctve väčšinovú časť návštevníkov. V utorok sa stretli minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) so šéfom Slovakia Travel Václavom Mikom a prezidentom Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marekom Harbuľákom a ukázali, čo by mohlo pomôcť.

26.04.2022 19:02
foto1 Foto:
Václav Mika, šéf Slovakia Travel a Marek Harbuľák prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska
debata (2)

„Je čas rozprávať sa už o postkovidových stimulačných opatreniach,“ vyhlásil Doležal. Hlavnou témou stretnutia bolo dotovanie cestovného ruchu založeného na turistoch či výletníkoch prichádzajúcich z iných krajín. Podľa Doležalových slov si Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) berie za úlohu dokázať v spolupráci s Európskou komisiou nájsť spôsob stimulu, ktorý bude v súlade so schémou štátnej pomoci. „Hľadáme rôzne iné produkty, ako podporiť turizmus. Čiže nielen formou dotovania leteckých liniek, ale napríklad aj formou dotovania lístkov na vlakovú dopravu. Napríklad vytvoríme kúpeľný produkt a jeho súčasťou bude cestovný lístok, ktorý do istej miery štát preplatí,“ tvrdí minister. Zároveň však dodáva, že zatiaľ sú to len idey a tézy na jasný smer, ktorým sa chcú vydať.

VIDEO: Harbuľák: Musíme zabojovať o zahraničných turistov.
Video

Návštevníkov vystrašila vojna

Za rohom je letná turistická sezóna a kúpele nariekajú. Podľa Harbuľáka im vypadla väčšina klientely, ktorá pochádza z krajín, ktoré sú dnes vo vojnovom konflikte. Ak majú prežiť, bude im štát musieť podať pomocnú ruku. Domáca klientela nedokáže zo zdravotníckych prostriedkov pokryť všetky náklady, aké kúpele majú, tvrdí Harbuľák. Pandemický rok číslo dva, ako tvrdí prezident AHRS, bol ešte horší ako číslo jeden. „Ak to premietnem do návštevnosti, minulý rok sme zaznamenali pokles domácich návštevníkov na prenocovaní o takmer 40 percent. V prípade zahraničných návštevníkov to bolo 77 percent,“ uvádza Harbuľák.

Emil Macho Čítajte viac Potravinári odhalili, čo zmierni zdražovanie. Vláde predstavili štyri opatrenia

Slovensko teda bude musieť tvrdo zabojovať o dôveru zahraničných turistov. „Vieme, že to bude náročný boj,“ tvrdí Harbuľák. Uvedomuje si, že to nie je všetko len v ich rukách. Čo však vedia ovplyvniť, je kvalita služieb a ponuka. Záujem podľa neho majú aj mestá a obce, pretože im z tohto dôvodu vypadávajú dane z ubytovania. Nižší pokles tržieb znamená aj nižšie dane pre štát. Preto, ako Harbuľák tvrdí, je v záujme všetkých, aby sa cestovný ruch naštartoval. Václav Mika vymenoval tri hlavné problémy cestovného ruchu. Ako prvý uviedol to, že po pandémii je sektor oslabený. Druhým problémom je podľa prieskumov až 60-percentná obava turistov pricestovať do našej krajiny z dôvodu vojny na Ukrajine. Tretí faktor je nutnosť potreby podporiť príjazdový cestovný ruch.

Nižšia DPH je stále v hre

Realita Slovakia Travel je podľa Miku taká, že po dohode s ministerstvom zahraničných vecí budú postupne zriaďovať nové zastúpenia cestovného ruchu v zahraničí. „Hneď po začatí konfliktu sme stiahli zastúpenie z Ruska. Mali sme ambíciu vytvoriť zastúpenie na Ukrajine. Táto ambícia bude nahradená novými destináciami,“ uviedol šéf Slovakia Travel. Pre slovenský cestovný ruch by to znamenalo zvýšenie povedomia o dovolenkách na Slovensku a prípadný vyšší záujem zahraničných turistov vycestovať práve do slovenských miest.

potraviny Čítajte viac Blíži sa tretia vlna zdražovania potravín, hore pôjdu o 5 až 10 percent. Jedlo sa rodí na poli a v maštaliach, nie v reťazcoch

Pomoc pre cestovný ruch by predstavovalo aj zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na služby v cestovnom ruchu, ktoré podporuje Doležalov rezort. Koalícia je však v tomto smere od dohody ďaleko. Rokovania by mohla oživiť avizovaná daňovo-odvodová reforma. Zástupcovia ministerstva dopravy sa podľa odboru komunikácie zúčastnili na stretnutí pracovnej skupiny na pôde ministerstva financií, kde podnikatelia 22. apríla prezentovali nielen potrebu zníženia DPH, ale aj pozitívne efekty, ktoré by to prinieslo.

„Túto myšlienku podporujeme, keďže to sektoru jednoznačne pomôže, ale v rámci koalície sme ešte ďaleko od dohody. Veríme, že čoskoro sa rokovania o tejto téme obnovia aj v nadväznosti na daňovo-odvodovú reformu, ktorú minulý rok predstavilo ministerstvo financií,“ priblížil rezort dopravy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #cestovný ruch #kúpele #turizmus