Pokračovanie článku: Blíži sa tretia vlna zdražovania potravín, hore pôjdu o 5 až 10 percent. Jedlo sa rodí na poli a v maštaliach, nie v reťazcoch

Ako zabrzdiť drahotu

Čo by teda malo pribrzdiť rast cien? V prvom kroku žiadajú zástupcovia poľnohospodárskej a potravinárskej samosprávy urýchlene rozdeliť 15,7 milióna eur finančnej podpory z Európskej komisie a z národných zdrojov. Z nich by mali potravinári dostať desať miliónov a poľnohospodári päť miliónov. Druhým opatrením by mala byť rýchla príprava štátnej pomoci v podobe grantov do sumy 400-tisíc eur spracovateľským podnikom a tiež kompenzácia vysokých cien energií do 30 percent oprávnených nákladov. Ešte tento týždeň, najneskôr na budúci, by mala vláda spustiť pre potravinárov čerpanie tzv. zelenej nafty v sume 6 miliónov eur.

Napokon je tu žiadosť, aby vláda zaradila potravinárske podniky medzi tzv. chránených odberateľov s regulovanými cenami a odbernými množstvami dodávok plynu a elektriny.

Predseda SPPK Emil Macho povedal, že neuralgickým bodom naliehavej štátnej pomoci je ochota vlády a jej ministra financií siahnuť do štátneho rozpočtu. Podľa slov predsedu samosprávy minister pôdohospodársva Vlčan už vyrátal, že len energie pre potravinárov by vyšli štát na 60 miliónov eur. Ak ich Matovič nenájde, potom sa realitou stane akcelerácia cien potravín.

Predstava, že o dva a pol mesiaca sa začne zber novej úrody obilia a repky, ktorý v pokojných mierových časoch prinášal pokles cien, sa nenaplní. Nielen burzy signalizujú trvalý vzostup cien, ale Slovensko – o tom sa veľmi nehovorí – obchádzajú obchodníci zo zahraničia a ponúkajú vysoké ceny za obilie z novej úrody, hoci pšenica ešte ani nevyklasila. To, že sa situácia zostruje v celej Európe, vidno aj podľa uvoľňovania tzv. zelených regúl. Slovensko nemusí povinne úhorovať 35-tisíc hektárov pôdy a môže ich obsiať plodinami, po ktorých je teraz extrémny dopyt na celom svete. V tejto chvíli prichádza do úvahy už len kukurica a slnečnica.

Pokiaľ ide o produkciu zeleniny a ovocia, pri koncentrovanej podpore by krajine postačilo podľa samosprávy na dosiahnutie sebestačnosti intenzívne obrábať sady a plantáže na ploche 15-tisíc hektárov. Za dosiahnutím zmeny sú však peniaze – to, ako sa účelne využijú.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inflácia #Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK)