Ekonóm Baláž: Štát na inflácii zarába. Pre ľudí v núdzi je 100 eur málo

Vyššie výdavky na sociálnu pomoc zadlženie štátu až tak negatívne ovplyvniť nemusia, zdražovanie to vykryje vyššími príjmami z daní, vysvetľuje ekonóm z Prognostického ústavu SAV Vladimír Baláž.

26.04.2022 15:06
Vladimir Balaz, Vladim?r Bal??, Foto:
Ekonóm Vladimír Baláž
debata (20)

Celý balík pomoci ľudom pre zdražovanie má stáť tento rok 260 miliónov eur, budúci rok ďalšiu miliardu. Dlh Slovenska aktuálne narástol na rekordnú úroveň 62 percent. Ako vnímate sumu určenú na novú pomoc, je to málo, veľa, dosť?

Závisí najmä od toho, či sa pozeráme na dlh, alebo na samotnú výšku pomoci.

Začnime od dlhu. Ako nový balíček zasiahne rozpočet?

V súčasnosti máme vysokú infláciu, tá však, paradoxne, štátnemu rozpočtu aj pomáha. Keď sa zvyšujú ceny, spotrebitelia zaplatia viac v obchodoch, ktoré následne do štátnej kasy odvedú viac DPH a spotrebnej dane. Takisto keď v rámci inflácie rastú mzdy, štát získa na vyšších daniach a odvodoch z platov zamestnancov.

Matovič Čítajte viac 100-eurové poukážky od vlády: Balíček šitý politickou ihlou, tvrdia ekonómovia

Preto sa aj dlh vždy vyjadruje ako relatívne číslo, napríklad vo vzťahu k HDP. Máme teda zlomok, hore je tá čiastka, povedzme 60 miliárd eur, v menovateli je ten hrubý domáci produkt, povedzme 100 miliárd eur. Čiže v takomto prípade sa vďaka inflácii ani napriek vyšším výdavkom dlh nemusí nebezpečne navýšiť.

Ako hodnotíte výšku pomoci, celú vyčlenenú sumu?

Čo sa týka samotnej výšky sociálneho "balíka”, to je skôr politická otázka. Sto, dvesto miliónov je v tomto kontexte malá suma. Dôchodcov, starobných plus výsluhových, máme dokopy 1,3 milióna. Potom sú tu desiatky tisíc domácností v hmotnej núdzi, ktoré majú mnoho členov, a tak ďalej. Tohtoročných 200 miliónov skutočne verejnými financiami neotrasie.

peniaze, euro Čítajte viac PODCAST: Peniaze na pomoc so zdražovaním nie sú isté. Monopoly nemusia mať zisky ako dosiaľ

Súhlasíte s navrhovaným zdrojovaním – z dodatočného zdanenia 100 najziskovejších firiem?

Hlavná otázka je, kto budú tie najziskovejšie firmy. Vezmeme len zoznam dát z FinStatu a nájdeme tie, ktoré majú najvyšší zisk absolútny alebo vo vzťahu k aktívam? Samotný kľúč nie je jasný. Rozumiem napríklad snahám dodatočne zdaniť monopoly, keď majú vysoké zisky, napríklad veľké energetické podniky. Tam racio hovorí, aby sa v kríze podelili o ne s občanmi. Na druhej strane si však nemyslím, že by tie zahraničné firmy, multinárodné spoločnosti, boli prístupné zvyšovaniu daní. Tým myslím automobilky, spotrebnú elektroniku, takéto firmy sú obrovské giganty a určite budú lobovať za to, aby taká daň prijatá nebola. Vláda musí ich požiadavky brať vážne.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #inflácia #sociálny balíček