Aj 7-tisíc eur za meter. Byty v Tatrách idú na dračku, sú drahšie ako v Bratislave

Ak sa vám už z vysokých cien nehnuteľností točí hlava a hovoríte si, že v hlavnom meste sú tie ceny premrštené, tak verte, že sa to netýka len Bratislavy. Pandémia naštartovala apetít ľudí nakupovať rekreačné nehnuteľnosti a ich ceny preto začali dramaticky rásť.

24.04.2022 17:43
Strbske Pleso  Filip Kulisev Foto:
Vysoké Tatry
debata (5)

Ľudia prevažne z miest hľadali v časoch pandemických opatrení útočisko v prírode, a tí, ktorí na to mali, tak kupovali všetko, čo bolo dostupné na trhu. Ponuka je tak minimálna. Takmer všetko, čo sa objaví, sa okamžite predá.

V obciach pod Tatrami tak išli chaty, apartmány či chalupy doslova na dračku. V lukratívnych lokalitách priamo vo Vysokých Tatrách sa už ceny apartmánov dostali na úroveň bytov v Bratislave. „Ceny apartmánov sú rôzne a skutočne sa nedá napísať cena za štvorcový meter, ktorou by si vedel klient prepočítať každú nehnuteľnosť,“ opisuje situáciu realitný maklér Jaroslav Chalák, riaditeľ Popradskej realitnej spoločnosti.

Závisí to aj od lokality či od štandardu. Podľa neho však boli v ponuke aj apartmány, kde cena dosahovala až 7 000 eur za štvorcový meter. Priemerne sa pritom na Slovensku predávajú byty za 2 552 eur za štvorcový meter.

Čím bližšie štítov, tým drahšie

Len dve minúty chôdze od pozemnej lanovky vyrástol v centre Starého Smokovca apartmánový dom. Vynikajúca poloha, píše sa v inzeráte predávaného apartmánu na realitnom portáli. Na cenovke za zariadený apartmán s rozlohou 57 štvorcových metrov a 17 metrovou terasou svieti skoro 400 000 eur. Jeden meter tak vychádza približne na 7¤000 eur. Na stránke je červeným písmom informácia, že je rezervovaný.

Záujemcu tak zrejme neodradila ani cena. S podobnou cenou atakujúcou 7¤000 eur za meter sa tam objavujú viaceré ponuky. „Najvyhľadávanejšie lokality v Tatrách a najdrahšie sú asi v troch lokalitách. Sú to Smokovec, Tatranská Lomnica a Štrbské Pleso,“ tvrdí Jaroslav Chalák s tým, že o nehnuteľnosti je tam aj napriek vysokej cene stále veľký záujem. Bežne im do realitnej kancelárie volajú ľudia z celého Slovenska, ale hlavne zo západu krajiny. „Väčšinou nehnuteľnosť kupujú ako investíciu, ale dosť ľudí sa rozhodlo k nám do Popradu aj presťahovať,“ tvrdí pre Pravdu.

Bratislava, Slovakia Čítajte viac Hypotéka alebo podnájom. Čo sa viac oplatí?

Priemerné ceny dvojizbového bytu a apartmánu boli v poslednom kvartáli minulého roka v lokalite Starý Smokovec a okolie na úrovni 220-tisíc eur. Ukazujú to dáta z portálu nehnuteľnosti.sk. Do tejto lokality môžeme zaradiť všetky tie mestské časti, ktoré spadajú pod mesto Vysoké Tatry, teda Starý Smokovec, Veľký Slavkov, Nový Smokovec, Dolný Smokovec, Stará Lesná, Nová Lesná či Tatranská Lomnica. Len na porovnanie, cena v poslednom kvartáli roku 2020 tam bola na úrovni 180-tisíc eur. Kto zaváhal, v ponuke našiel o rok neskôr nehnuteľnosť o 40-tisíc eur drahšiu.

dom, nehnutelnosti, rodina, reality Čítajte viac Rekordná mobilizácia. Slovákov ženie strach zo zdražovania hypoték. Takúto lavínu zmien nik nečakal, tvrdí expert

Výrazný záujem o kúpu rekreačnej nehnuteľnosti od nástupu prvej vlny zaregistroval aj Vlastimil Host z realitnej kancelárie Archeus, ktorá má pobočku aj v Poprade. Podľa neho tak v súčasnosti nie je nič mimoriadne predávať apartmány v tých lukratívnych častiach Tatier aj za 5 000 až 7 000 eur za štvorcový meter. „Ponuka je slabá a nové apartmány sa predávajú často už pred samotným začatím výstavby,“ tvrdí pre Pravdu. Tým, že je ponuka starších apartmánov veľmi limitovaná, ich cena s narastajúcim dopytom rastie.

Ceny v týchto lokalitách sú naozaj vysoké. Ak by sme sa pozreli priamo na mesto Vysoké Tatry, tak tu sú už ceny nehnuteľností na úrovniach bytov v Bratislave. Vo štvrtom kvartáli 2021 dosahovala cena dvojizbového bytu pod Tatrami 220-tisíc eur. Priemerná cena dvojizbového bytu v Bratislave sa pohybovala v závislosti od mestskej časti od 174– až do 282-tisíc. Cena trojizbového bytu v okrese Vysoké Tatry sa vyšplhal na 275-tisíc eur. V Bratislave sa trojizbový byt predával v závislosti od mestskej časti od 211-tisíc do 329-tisíc eur.

Stavebný boom

Veľký záujem o nehnuteľnosti a ich stúpajúca cena nie sú len dôsledok pandémie. V obciach pod Tatrami pociťujú silný dopyt po nehnuteľnostiach už niekoľko rokov. „Teraz cez pandémiu sa len zmenila štruktúra, už sa nestavajú také veľké megalomanské projekty, ale ľudia skôr vyhľadávajú menšie pozemky,“ vysvetľuje starosta Veľkej Lomnice Peter Duda.

stavba,robotnici,tri veze Čítajte viac Kto zaváha, nebýva. Stavitelia bojujú s časom, materiály dražejú doslova každý deň

Podľa neho stavebný boom je prirodzený jav, ktorý prináša pre obce aj investorov a pracovné miesta. To však vyvoláva reťazovú reakciu v podobe potreby nájomného bývania či občianskej vybavenosti. Sú to podľa neho spojené nádoby. „Žijeme jednoducho v takej oblasti, ktorá je turisticky zaujímavá a ktorá priťahuje ľudí,“ dodáva.

Veľmi žiadanými lokalitami pre záujemcov o rekreačné bývanie v oblasti Vysokých Tatier sú Štrbské Pleso, Smokovce (Starý a Dolný), Tatranská Lomnica, Tatranská Štrba, Stará a Nová Lesná. Podľa Vlastimila Hosta je to hlavne preto, lebo ponúkajú výbornú dostupnosť k turistickým atrakciám a rekreačným lokalitám a dobré napojenie na okresné mesto Poprad a diaľnicu.

Poprad na vlne rastu

Silný rast cien nehnuteľností zaznamenal v posledných rokoch aj Poprad. Priemerná cena dvojizbového bytu v tomto meste pod Tatrami bola v poslednom kvartáli roku 2019 na úrovni 93 500 eur. O dva roky neskôr už musel záujemca o ten istý byt vytiahnuť o 50-tisíc eur viac. V poslednom kvartáli roku 2021 sa ceny dvojizbového bytu vyšplhali v Poprade až na 142-tisíc eur, ukazujú dáta portálu nehnuteľnosti.sk.

hranica vyšné nemecké utečenci ukrajina ukrajinci Čítajte viac Vytláčajú z bytov Ukrajinci Slovákov kvôli štátnym príspevkom? Realitky hovoria, že prenajímatelia nie sú špekulanti

Podobný rast zaznamenali aj trojizbové byty. Tie sa v poslednom kvartáli roku 2019 predávali priemerne za 117-tisíc. O tri roky neskôr ich cena stúpla priemerne o 27-tisíc. Treba však podotknúť, že Poprad je špecifický. Je tam tiež dosť apartmánov pre turistov, a keďže ponuka nie je vysoká, tak ak aj sa predajú drahšie, väčšie alebo luxusnejšie apartmány, vie to tie priemerné ceny zdvihnúť v celom meste. Zrejme aj preto dosahovali priemerne trojizbové byty za prvý kvartál 2022 úroveň 269-tisíc eur.

Na slabú ponuku a silný dopyt po nehnuteľnostiach v Poprade upozorňuje aj realitný maklér Jaroslav Chalák. Jedným z dôvodov je podľa neho aj to, že ľudia aj pre vysokú infláciu radšej vložia úspory do nehnuteľnosti, ako by ich mali nechať v banke alebo investovať do fondov. „Za pár rokov sa presvedčili, že sa to oplatí a zhodnotenie za posledných päť či šesť rokov je viac ako 100 percent,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #ceny #Slovensko #nájom #Tatry #Poprad #kúpa #nehnuteľnosť