Top 5 správ týždňa: Pomoc pre zdražovanie, rubeľ silný ako pred vojnou a ruské poloprázdne regály

Výber piatich najdôležitejších článkov tohto týždňa, ktoré priniesla redakcia ekonomiky denníka Pravda.

24.04.2022 16:35
igor matovič Foto:
Predstavenie pomoci
debata (2)

Matovič s Krajniakom oznámili, kto dostane peniaze pre zdražovanie: Budú to 100-eurové poukážky a prídavky na deti

Stoeurové príspevky a vyššie prídavky na deti. Vláda vo štvrtok predstavila detaily dlhoočakávanej pomoci pre ohrozené skupiny ľudí kvôli obrovskému zdražovaniu. Celý balík pomoci bude stáť tento rok 260 miliónov eur, budúci rok ďalšiu miliardu. „Vieme, že inflácia je problém, ktorému budeme čeliť najbližšie roky,“ vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽaNO).

Celé znenie článku nájdete tu.

Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak: Som hrdý na to, ako sme pomohli ľuďom

Rubeľ je silný ako pred vojnou. Aj po piatom balíku sankcií. Ako je to možné?

Bezprecedentné. Najväčšie od druhej svetovej vojny. Také prívlastky dostali všetky sankcie uvalené na Rusko zo strany Európskej únie (EÚ), Spojených štátov či Spojeného kráľovstva. V momente, keď boli ohlásené, sa ruská mena rubeľ prepadla oproti doláru alebo euru takmer o polovicu.

Celé znenie článku nájdete tu.

Kto zaváha, nebýva. Stavitelia bojujú s časom, materiály dražejú doslova každý deň

Vlastné bývanie sa môže stať čoskoro luxusom, ktorý si bude môcť dovoliť len málokto. Podľa prepočtov Národnej banky Slovenska v závere minulého roka vzrástli ceny bývania iba za rok o 22 percent. Ten, kto v súčasnosti hľadá nový byt či dom, musí poriadne načrieť do vrecka.

Celé znenie článku nájdete tu.

dom, stavba, trámy, manželia, pár, plánovanie, radosť Čítajte viac Trh s materiálmi sa zrútil. Stavitelia dostali návod, ako navýšiť zmluvy až o 50 percent

Rekordná mobilizácia. Slovákov ženie strach zo zdražovania hypoték. Takúto lavínu zmien nik nečakal, tvrdí expert

Platiť čo najmenej počas čo najdlhšieho obdobia. To je aktuálny trend na trhu s hypotékami. Ľudia okamžite zareagovali na relatívne veľké zvyšovanie úrokov na úveroch na bývanie. Vo veľkom tak refinancujú súčasné hypotéky, aby získali čo najnižší úrok na čo najdlhšie obdobie. „Začiatok rastu úrokových sadzieb úverov na bývanie dokázal Slovákov nebývalo zmobilizovať,“ hovorí odborník na financie zo spoločnosti OVB Allfinanz Marián Búlik.

Celé znenie článku nájdete tu.

Bratislava, Slovakia Čítajte viac Hypotéka alebo podnájom. Čo sa viac oplatí?

Rast cien je najväčší za posledných 20 rokov, priznal to aj Putin. Mladí influenceri natáčajú poloprázdne regály v Rusku

Sankcie, aké nemajú v modernej dobe obdobu. Na Rusko ich uvalili západné krajiny po invázii na Ukrajinu. Cítia ich už aj bežní obyvatelia Ruska. Tí si nemôžu dovoliť kúpiť obľúbený telefón, kabelku, nábytok alebo sa najesť v známom fastfoode do takej miery, ako to bolo pred vojnou.

Celé znenie článku nájdete tu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #Slovensko #Rusko #zdražovanie #Igor Matovič #Eduard Heger #sakncie