Odborári v Jaguar Land Rover požadujú vyššie platy a lepšie pracovné podmienky

Moderné odbory zastupujúce zamestnancov a vedenie spoločnosti Jaguar Land Rover v Nitre vstúpia 29. apríla do procesu kolektívneho vyjednávania. Základným cieľom odborov je dosiahnutie lepších mzdových a pracovných podmienok zamestnancov v nitrianskom závode, informoval predseda Moderných odborov Jaguar Land Rover Peter Mrázik.

21.04.2022 11:00
jaguar land rover, treningove centrum Foto: ,
Ilustračná fotka
debata (6)

Nitrianska automobilka čelí v krátkom čase už tretiemu kolektívnemu vyjednávaniu. Moderné odbory a vedenie spoločnosti zatiaľ nenašli spoločnú zhodu v budúcom smerovaní podniku. Odboroví predáci informovali, že zamestnávateľ odmietol zdieľať protinávrh kolektívnej zmluvy, čím odborári strácajú možnosť pripraviť sa na úvodné vyjednávanie.

Zároveň varujú, že ak príde k odmietnutiu zásadných požiadaviek, bude priamo ohrozený chod výroby a rozbeh tretej zmeny. „Prakticky od samého začiatku pôsobenia upozorňujeme zamestnávateľa, že ak sa k zamestnancom nezačne správať s úctou, férovo, neprestane ich preťažovať a dôstojne ich neohodnotí, stabilizáciu a potrebnú kvalitu závodu nedosiahne,” skonštatoval Mrázik.

sulík Čítajte viac Tesne pred ohlásením pomoci sa ozval Sulík: Poslal tvrdý odkaz Hegerovi a kolegom

V návrhu odborári uvádzajú postup, ako nájsť finančné zdroje. Odborári vidia obrovské plytvanie v hospodárení s energiami, v dlhodobo vysokých nákladoch na fluktuáciu zamestnancov a v ostatných problémoch, ktoré sú s neustálym odchodom zamestnancov spojené. Situácia v závode je napätá aj pre problémy s rastúcimi cenami a infláciou. V prieskumoch, ktoré odborová organizácia realizovala medzi zamestnancami, až 76 % pracovníkov uviedlo, že im aktuálne zdražovanie spôsobí existenčné problémy.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #Slovensko #odborári