Pokračovanie článku: Vytláčajú z bytov Ukrajinci Slovákov kvôli štátnym príspevkom? Realitky hovoria, že prenajímatelia nie sú špekulanti

Prenajímatelia nie sú špekulanti

Na možný problém dokonca upozornila aj prezidentka Zuzana Čaputová, a to ešte pred zavedením príspevkov. Realitní experti však tvrdia, že v praxi prenajímatelia príspevky nevyužívajú a neuprednostňujú Ukrajincov pred Slovákmi. „Samozrejme, špekulanti sa nájdu v každej sfére. Hlavne, ak sa to týka peňazí. Na druhej strane, ak človek nedokázal prenajať svoj byt a prenájmom pomohol ľuďom v núdzi, tak je to také spojenie príjemného s užitočným. V takomto prípade je to podľa môjho názoru v poriadku, pretože štát určil, akú výšku za osobu dá prenajímateľovi. Tým pádom to nebolo špekulantstvo z jeho strany,” uviedol Tomáš Kuba, realitný špecialista zo spoločnosti Riesimebyvanie.sk.

Ani Gustáv Turanský z realitnej kancelárie Bývanie s nami nespozoroval, že by ľudia špekulovali s uvedenými príspevkami. „Časť prenajímateľov ani nechce Ukrajincom prenajímať svoje nehnuteľnosti a časti to vôbec neprekáža,” uviedol.

Prenajímatelia sa sami rozhodujú, či svoju nehnuteľnosť ponúknu Ukrajincom, alebo nie. Zuzana Jakabíková, generálna sekretárka z Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) hovorí, že dôležitý je hlavne výsledok, a to pomoc ľuďom v núdzi, nie to, či ide majiteľovi o solidárnosť, alebo finančnú motiváciu. „Dôležité je najmä to, aby poskytnuté ubytovanie bolo vhodné, spĺňalo štátom definované hygienické štandardy a podmienky,” dodala Jakabíková.

Viceprezident NARKS Marián Paták hovorí, že nájomný vzťah je založený na obchodnom princípe. Keďže prijatý zákon nerozlišuje lokalitu v rámci Slovenska, rozdiely v cene nájmu sa prejavujú inak v každom meste. „Všeobecne platí, že čím väčšie mesto (Bratislava a krajské mestá), tým sú nájmy vyššie ako v menších mestách. Samozrejme, existujú anomálie a väčšinou sú spôsobené dopytom v konkrétnej lokalite,” tvrdí Paták.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #prenájom #Slovensko #slováci #nehnuteľnosti #nájom #Ukrajinci #nájmy