Vytláčajú z bytov Ukrajinci Slovákov kvôli štátnym príspevkom? Realitky hovoria, že prenajímatelia nie sú špekulanti

Odídencov z Ukrajiny na Slovensku stále pribúda. Nikto si netrúfne odhadnúť, ako dlho bude invázia Rusov v ich krajine trvať. Veľa Ukrajincov má zničené svoje domovy, a tak si zháňa aj dlhodobé ubytovanie. Slovenské hotely im túto možnosť veľakrát nevedia poskytnúť, keďže im nedokážu dodať základné vybavenie do domácností ako napríklad kuchynku so zariadením.

20.04.2022 18:27
hranica vyšné nemecké utečenci ukrajina ukrajinci Foto: ,
Ilustračná fotka
debata (5)

Mnoho Ukrajincov tak zháňa podnájmy. Štát navyše vyšiel v ústrety ľuďom, ktorí by chceli prichýliť odídencov. Preto schválil príspevok na ubytovanie. Ten vyplácajú samosprávy z prostriedkov ministerstva vnútra. Jeho výška závisí od veku ubytovaných osôb. Za jednu noc ubytovania odídenca, ktorý dovŕšil vek 15 rokov, dostane majiteľ nehnuteľnosti sedem eur. Ak osoba tento vek nedovŕšila, tak štát na ňu pošle polovičnú sumu za jednu noc. V prepočte na mesiac na jednu osobu staršiu ako 15 rokov to vychádza približne 200 eur.

V praxi tak príspevok často prevyšuje komerčnú cenu nájmu. Ak napríklad v trojiizbovom byte majiteľ ubytuje tri matky a tri deti, mesačný príspevok, ktorý príde majiteľovi na účet, je vo výške približne 900 eur. Napríklad na východnom Slovensku v Prešove sa nájmy trojizbových bytov pohybujú priemerne 570 eur za mesiac. Čo znamená, že by majiteľ vedel v konečnom výsledku na tom zarobiť vyše 300 eur. Ak by teda prenajímateľ uprednostnil Ukrajincov pred Slovákmi, dokázal by si privyrobiť.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Prezidentka Čaputová: Plošné vyplácanie jednorazových príspevkov by mohlo naštartovať inflačnú špirálu

„Keď si zoberieme, že náhrada za ubytovanie jedného utečenca je približne 210 eur za dospelého a 105 eur za dieťa, záleží koľko ľudí sa v takto danom byte ubytuje. V princípe platí, že už keď by sa ubytovali len dvaja dospelí (420 eur) cena sa dostane na úroveň základných/ najnižších nájmov vo všetkých mestách. S každou ďalšou osobou sa táto suma zvyšuje, čo zvyšuje aj pravdepodobnosť, že sa zoženie nájom. Napríklad štyri osoby by si vedeli už aj prenajať 3-izbový byt v Bratislave," uviedol pre Pravdu Peter Porubský, PR manažér Nehnuteľnosti.sk

Kto môže získať príspevok z ministerstva vnútra

Na príspevok za ubytovanie majú nárok osoby a subjekty, ktoré neposkytujú ubytovanie na základe živnostenského oprávnenia, a to sú:

  • Vlastníci bytov a rodinných domov.
  • Tzv. ubytovacie zariadenia určené na krátkodobé ubytovanie. Podmienkou je, že ide o nepodnikateľské subjekty.
  • Obce a vyššie územné celky, ak ubytovanie poskytnú bezodplatne priamo alebo prostredníctvom svojej rozpočtovej alebo príspevkovej organizácie.

Zdroj: ministerstvo vnútra

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #prenájom #Slovensko #slováci #nehnuteľnosti #nájom #Ukrajinci #nájmy