Rast cien prekročil dvojciferné tempo, je to najviac za posledných 20 rokov. Čo najviac zdraželo? (tabuľky)

Medziročná hodnota inflácie v marci vzrástla na 10,4 %, pričom vo februári bola na úrovni 9 %. Medzimesačný aj medziročný rast cien pocítili podľa Štatistického úradu SR slovenské domácnosti v obchodoch s potravinami, na pumpách aj na účtoch za energie. Po februárovej úprave spotrebnej dane z tabakových výrobkov si priplatili aj fajčiari.

14.04.2022 09:21
peniaze Foto:
Prudko sa zvyšujúca inflácia núti stále viac Slovákov, aby prehodnotili, ako so svojimi úsporami naložia.
debata (16)

Ceny potravín boli medziročne vyššie o 12 percent. Potraviny boli medziročne drahšie vo všetkých deviatich sledovaných potravinových položkách. Najvýznamnejšie vzrástli podľa úradu ceny chleba a obilnín o 14 percent, mlieka, syrov a vajec o 12,1 percenta a olejov a tukov o 26 percent, ale tiež zelenina o 24,7 percent či mäso o 6,4 percenta. Z nealkoholických nápojov sme viac zaplatili za kávu, čaj a kakao aj za minerálne vody, nealko nápoje a šťavy. Potraviny, vrátane nealkoholických nápojov, sú druhou najvýznamnejšou položkou vo výdavkoch slovenských domácností.

Najvyšší podiel vo výdavkoch slovenských domácností tvorí bývanie a energie. V marci rast cien dosiahol 14,4 percenta, pričom domácnosti si priplatili nielen za energie či nájomné, ale aj za služby. Pri energiách sa stále prejavuje podľa úradu vplyv úprav cien v rámci regulovaných sieťových odvetví z januára, v marci k tomu pribudol vplyv rastu cien tepelnej energie o 15,1 percenta aj za pevné palivá o 12,4 percenta. Pretrvávajúci rast cien stavebných materiálov v spotrebnom koši naďalej zvyšuje ceny imputovaného nájomného, v marci dosiahlo rast o 17,4 percenta, čo bola najvyššia hodnota v tomto roku.

reštaurácia, podnikateľ, gastro Čítajte viac Inflácia výrazne odkrojila z rastu miezd. Ktoré odvetvie dopadlo najhoršie? (+ tabuľky)

Pohonné hmoty boli v marci medziročne drahšie o 27,9 percenta, tabak o 5,7 percenta a rástli aj ceny jednotlivých druhov alkoholických nápojov. Medziročný rast cien sa prejavuje aj pri cenách rôznych služieb. Od júla 2019 boli v marci prvýkrát upravené ceny za poštové služby, medziročne tak boli vyššie o 17,6 percenta. Spotrebitelia zaplatili viac napríklad za ambulantné služby o 6,3 percenta, finančné služby o 7,8 percenta, v kaderníckych a skrášľovacích salónoch o 11,1 percenta.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #peniaze #ceny