Ťažný kôň slovenskej ekonomiky stráca dych. Výpadky výroby a chýbajúce diely, priemysel bojuje s vlastnou vojnou

Slovenský východný sused prežíva neľahké časy. Z dôvodu invázie ruskej armády na Ukrajine trpí každý jeden sektor. Firmy na Slovensku situáciu ako-tak zvládajú. No rapídne zdvíhanie cien energií, dopravy im všetko sťažuje. Niektoré spoločnosti zažívajú aj problémy s dodávkami komponentov. Priemysel je na Slovensku stále ťažným koňom ekonomiky, v ktorom pracujú tisícky ľudí.

11.04.2022 17:15
VW Group - výrobný závod  Kaluga Foto: ,
Ilustračná fotka
debata (13)

Ťažké časy zažívajú najmä automobilky. Problémy s dielmi sa stále menia a vyvíjajú, potvrdil to aj Tomáš Potoček, riaditeľ komunikácie Kia Slovakia, preto stále optimalizujú výrobu v súlade s možnosťami dodávok. Dnes zatiaľ vyrábajú v štandardnej trojzmennej prevádzke. „Ceny energií monitorujeme na pravidelnej báze za účelom minimalizovania nákladov,“ dodal Potoček.

Poľsko, Ukrajina, Rusko, konflikt, vojna, hranice, utečenci Čítajte viac O dotáciu za ubytovanie utečencov z Ukrajiny bude možné požiadať aj spätne

O čosi väčšie problémy hlási nitriansky Jaguar Land Rover. V pondelok ohlásil, že dočasne zatvára brány výroby. Automobilka tak urobila už minulý týždeň a bola donútená tak odstávku predĺžiť. Dôvod? Nedostatok komponentov. Pozastavenie sa podľa informácii manažérky pre firemné záležitosti Jaguar Land Rover Slovakia Miroslavy Remenárovej dotkne výrobných prevádzok, ostatné oddelenia pokračujú v práci v štandardnom režime. „Situáciu v dodávateľskom reťazci, ktorý ovplyvňuje množstvo faktorov z geopolitického hľadiska aj z hľadiska dostupnosti komponentov, naďalej pozorne sledujeme. Prispôsobujeme jej naše výrobné plány,“ uviedla diplomaticky Remenárová.

Zásah vyššej moci

Na východe Slovenska sa železiari z U. S. Steelu Košice každodenne zaoberajú strategickými surovinami. Rešpektujú pritom vydané sankčné zoznamy, a to nielen tie, ktoré prijala Európska únia, ale aj Amerika, informoval Pravdu Ján Bača, hovorca spoločnosti. Podľa neho sa dosahy vojny na výrobu nepodpisujú. „Neočakávame dosah na výrobu podniku. Situácia v zásobovaní strategickými surovinami síce nie je jednoduchá, ale kolegyne a kolegovia z úseku nákupu to doteraz stále vyriešili bez toho, aby niečo zákazníci pocítili,“ uviedol Bača.

Ukrajina / Utečenci / Čítajte viac Poslanci schválili balík lex Ukrajina. Ako bude riešiť nápor utečencov?

Aj v Šali si uvedomujú, že vojnový konflikt logicky ovplyvní každého. V Dusle Šaľa zatiaľ vyrábajú, ale museli znížiť objem výroby čpavku na technické minimum, a tým, samozrejme, aj spotrebu zemného plynu. „Náklady nárastu ceny pohonných hmôt, tiež vysoké ceny energií sa nás bezprostredne týkajú. Takisto ako ktorékoľvek iné firmy, vzhľadom na vysoký podiel exportu našich výrobkov do zahraničia, rastú aj prepravné náklady,“ hovorí generálny riaditeľ Petr Bláha.

Vo firme sa netaja, že majú hlásený celý rad problémov. A to napríklad s dodávkami náhradných dielov či základných stavebných materiálov alebo rôznych typov železa a železných konštrukcií. Dodávatelia im to vysvetľujú jednoducho zásahom „vyššej moci“, ktorú oni nemôžu ovplyvniť, dodáva.

Pod Tatrami vyvíjajú maximálne úsilie na elimináciu rizík a dopadov zvyšovania vien energií a materiálov na výrobný proces, informuje Zuzana Domanická za Tatravagónku. „Okrem interných opatrení aj aktívne komunikujeme so zákazníkmi a spoločne hľadáme riešenie. Konflikt narušili niektoré naše subdodávateľské reťazce, avšak zatiaľ sa nám darí zabezpečovať alternatívne zdroje," tvrdí Domanická. Dodáva, že súčasnú situáciu v spoločnosti zatiaľ zvládajú a pokračujú v štandardnom režime.

Surovinová kríza pokračuje

Strácajúci dych slovenského priemyslu ukazujú aj nové čísla Štatistického úradu Slovenskej republiky. Jeho produkcia po troch mesiacoch rastu poklesla. Medziročne poklesla o 0,2 percenta. Rastu zabránil hlavne pokles dodávok elektriny, plynu a výroby dopravných prostriedkov. Štatistický úrad uvádza, že v porovnaní s druhým mesiacom minulého roka bolo v pluse desať zo sledovaných 15 odvetví priemyslu. Aktuálny výsledok podľa štatistikov najvýznamnejšie ovplyvnil pokles už spomínanej produkcie dodávky elektriny, plynu, ale aj pary a studeného vzduchu o 11,4 percenta. Súčasne ide aj o pokles vo výrobe dopravných prostriedkov o 4,1 percenta a vo výrobe strojov a zariadení o 2,2 percenta.

Trhy sa obávajú nedostatku ropy a plynu

Nedostatok ropy a plynu by vo veľkom zasiahol priemysel. Okrem výpadkov v dodávkach energií a pohonných hmôt sa trhy obávajú aj nedostatku iných prostriedkov. Rusko je aj dôležitým exportérom kovov ako napríklad paládium, lítium, hliník a neónový plyn, ktorý sa používa pri výrobe polovodičov. Ich nedostatok môžu v prípade narušených dodávok pocítiť aj naši priemyselníci vrátane automobiliek a výrobcov elektroniky a počítačov.

Zdroj: 365.bank

V ďalších mesiacoch ekonómka 365.bank Jana Glasová očakáva klesanie priemyselnej výroby. „Smerom nadol ju bude ťahať globálna materiálová kríza a aj vojnový konflikt na Ukrajine, ktorý vyvoláva obrovskú neistotu vo vývoji ekonomického prostredia,“ predpokladá analytička. Surovinová kríza, ktorá sa objavila pri pandémii COVID-19, sa stále nekončí. Aj dnes sa prejavuje nedostatok rôznych materiálov a komponentov na trhu, a tým výrazne rastú aj ich ceny. Na Slovensku sa do pozornosti dostáva hlavne nedostatok čipov. „Aktuálne sa do centra pozornosti dostala vojna na Ukrajine, ktorá ovplyvňuje predovšetkým ceny energetických komodít,“ dodáva Glasová.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Slovensko #Rusko #priemysel #Ukrajina #vojna na Ukrajine