Ubytovacie zariadenia mali vo februári takmer 251-tisíc návštevníkov, medziročne 8,5-násobne viac

Táto návštevnosť bola len na úrovni 52 % oproti februáru 2020, poslednému mesiacu pred začiatkom pandémie.

11.04.2022 09:56
Štrbské pleso, Tatry Foto: ,
Štrbské pleso
debata

Ubytovacie zariadenia cestovného ruchu na Slovensku mali vo februári tohto roka takmer 251-tisíc návštevníkov. Oproti januáru to bolo o tretinu viac a medziročne ich počet vzrástol 8,5-násobne. Táto návštevnosť bola len na úrovni 52 % oproti februáru 2020, poslednému mesiacu pred začiatkom pandémie. Počet návštevníkov hotelov, penziónov a iných zariadení cestovného ruchu vo februári 2020 dosiahol 482-tisíc. Informoval o tom v pondelok Štatistický úrad SR v tlačovej správe.

Hostia strávili v ubytovacích zariadeniach v druhom mesiaci roka takmer 700-tisíc nocí, priemerná dĺžka pobytu bola 2,8 noci. Cestovný ruch podržala aj vo februári najmä lyžiarska sezóna, a to aj napriek vrcholiacej vlne pandémie na Slovensku. Počet domácich hostí bol 7,4-násobne vyšší ako vlani a ubytovanie využilo 177-tisíc osôb, čo je 55,8 % oproti februáru 2020.

, vojna, hranica, priechod, utečenci, vyšné Nemecké Čítajte viac Zadarmo ubytovanie, strava a dokonca aj práca. Slovenské hotely aj napriek ťažkým stratám pomáhajú Ukrajincom

Vo februári výraznejšie stúpol aj počet cudzincov. Ubytovanie na Slovensku využilo takmer 74-tisíc ľudí zo zahraničia, čo bolo 14-násobne viac ako vo februári minulého roka. Dosiahli tak 29 % celkovej návštevnosti, kým pred rokom to bolo len 18 %. Viac ako polovica z nich navštívila strediská v Žilinskom a Prešovskom kraji a štvrtina Bratislavu. V Bratislavskom kraji tvorili cudzinci viac ako polovicu návštevníkov a v Žilinskom kraji tretinu. Vo februári 2020 navštívilo Slovensko viac ako 165-tisíc cudzincov.

Za prvé dva mesiace tohto roka sa v zariadeniach cestovného ruchu ubytovalo 437-tisíc návštevníkov. Ide o medziročný 7,8-násobný nárast, v porovnaní s prvými dvoma mesiacmi roka 2020 je to menej ako polovičná návštevnosť. Zahraniční návštevníci zaznamenali nárast počtu ubytovaných 11,7-násobne a domáci hostia dosiahli 6,9-násobný rast návštevnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #ubytovanie #turizmus #hotely