Od mája štartuje vyššie stravné. Gastrolístky budú najmenej 4,5 eura

V Zbierke zákonov vo štvrtok vyšlo opatrenie rezortu práce, ktoré navyšuje stravné príspevky pre zamestnancov. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky (MPSVaR) tento krok označilo ako dva základné nástroje na kompenzáciu vysokých cien.

07.04.2022 17:09
jedáleň, obed Foto:
Ilustračné foto.
debata

Gastrolístky pôjdu nahor zo súčasných minimálne 3,83 eura na 4,50 eura. Príspevok na stravovanie zamestnancov je ustanovený Zákonníkom práce. Zamestnávateľ prispieva zamestnancom na stravovanie najmenej 55 % ceny jedla a maximálne vo výške 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín.

V prípade schválenia zvýšenia sumy stravného bude príspevok zamestnávateľa na stravovanie zamestnanca maximálne 3,30 eur (55 % zo 6 eur). „Stravovanie zamestnancov bude možné aj naďalej financovať z prostriedkov sociálneho fondu a príspevkom zamestnanca. Keďže finančný príspevok aj gastrolístky sú od januára 2022 daňovo zrovnoprávnené, nebude príspevok zamestnávateľa na stravovanie po navýšení zdaňovaný až do sumy 3,30 eur,“ vysvetľuje Jana Kyselová.

Richard Sulík, Roman Oravec, Marián Viskupič Čítajte viac Od januára prichádzajú zmeny v gastrolístkoch: ako na ne doplatia bežní zamestnanci? Pozrite si ilustračný prepočet

Stravné sa zvýši nasledovne:

Porovnanie súm stravného platným v roku 2022 s ich navrhovaným zvýšením v priebehu roka 2022
Časové pásmo Platná suma stravného v roku 2022 Nová suma stravného
Bežná pracovná doba 8 hodín 3,83 eur 4,5 eur
5 až 12 hodín trvania pracovnej cesty 5,10 eur 6 eur
12 až 18 hodín trvania pracovnej cesty 7,60 eur 9 eur
nad 18 hodín trvania pracovnej cesty 11,60 eur 13,70 eur
Zdroj: MPSVaR    

Sumy stravného na „služobkách“ sa totiž naposledy upravovali na základe indexu cien jedál a nealkoholických nápojov za mesiac február 2019. Ako ale ukázali dáta Štatistického úradu Slovenskej republiky za mesiac december 2021, stravovacie služby v reštauráciách a kaviarňach medziročne vzrástli o 6,6%1. Pri porovnaní cien s obdobím poslednej zmeny sumy stravného predstavuje zvýšenie až o 17,5%.

„Miera navýšenia stravného síce zodpovedá navýšeniu cien stravovacích služieb, avšak prichádza neskoro. Keďže sa navýšenie uplatňuje na základe spätného rastu cien, bolo by spravodlivejšie prehodnocovať stravné na ročnej báze,“ hovorí Jana Kyselová, senior manažérka poradenskej spoločnosti Grant Thornton.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #zdražovanie #gastrolístky #príspevky na stravu