Veľké hodnotenie pandemickej pomoci za 2,2 miliardy. Komu najviac pomohla?

Pomoc dokázala zabrániť prepúšťaniu, ak bola poskytnutá čo najskôr a trvala dlhšie ako dva mesiace. S dĺžkou poberania jej vplyv rastie a po 5 až 7 mesiacoch v závislosti od opatrenia prudko klesá, konštatujú v analýze Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) a Inštitút finančnej politiky (IFP).

07.04.2022 12:16
Brose, Prievidza, práca, zamestnanci, výroba Foto:
Ilustračné foto
debata

Inštitút finančnej politiky (IFP) a Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) zverejnili najnovšiu analýzu, ktorá tentoraz hodnotí efektivitu Prvej pomoci, ktorú štát poskytoval podnikateľom a firmám počas pandémie. Z výsledkov vyplýva, že Prvá pomoc bola úspešná a vďaka nej sa podarilo udržať množstvo pracovných miest. Do systému Prvej pomoci bolo na Slovensku investovaných do decembra 2021 takmer 2,2 miliardy eur, z toho v prvej vlne pandémie 481 miliónov eur, vyčísľujú analytici.

Najvyšší počet podporených firiem bol podľa analýzy zo sektorov obchod, priemysel, ubytovacie a stravovacie zariadenia. Z hodnotenia tiež vyplýva, že najefektívnejším nástrojom bol tzv. Kurzarbeit. Táto forma pomoci bola najúčinnejšia pre menšie zatvorené prevádzky a pre veľké firmy nad 250 zamestnancov.

Podpora firiem počas pandémie. Foto: IFP, ÚHP
podpora firiem pandemia ifp uhp Podpora firiem počas pandémie.
Milan Krajniak Čítajte viac Príde pomoc kvôli zdražovaniu? Nečakajte peniaze z helikoptéry, ozýva sa z koalície. Opatrenie má byť cielené a pre vybrané skupiny

Príspevky zabránili prepúšťaniu hlavne v prípade, ak boli poskytnuté čo najskôr a na dlhšiu dobu ako dva mesiace. Firmy, ktoré dostali pomoc počas prvých dvoch mesiacov pandémie a poberali ju najmenej tri mesiace, prepúšťali pri všetkých opatreniach v priemere menej ako firmy, ktoré pomoc dostali neskôr a trvala kratšie. Vplyv opatrení na prepúšťanie klesá a stráca na význame, ak bola pomoc poskytnutá neskôr a na kratšie obdobie.

Podpora zamestnancov počas pandémie. Foto: IFP, ÚHP
podpora zamestnancov pandemia IFP UHP Podpora zamestnancov počas pandémie.

Zamestnávatelia pri ochrane pracovných miest viac dbali na udržanie práce pre starších zamestnancov s väčšími pracovnými skúsenosťami, a to aj napriek vyšším nárokom na ich mzdy.

Intenzita pomoci vyjadrená cez počet podporených pracovných miest bola výrazne vyššia ako počas krízy v roku 2009 a bola porovnateľná s podporou v krajinách EÚ počas prvej vlny pandémie.

debata chyba
Viac na túto tému: #pracovné miesta #Hodnota za peniaze #pandémia #pandemická pomoc