Kamenický: Vláda nerobí nič so zdražovaním, chceme, aby predložila opatrenia

Slovenská vláda nerobí nič so zdražovaním. Tvrdí to podpredseda Smeru a bývalý minister financií Ladislav Kamenický. Opozičná strana preto plánuje na nadchádzajúcu schôdzu Národnej rady (NR) SR predložiť uznesenie, aby vláda predstavila opatrenia pre ľudí na kompenzáciu dosahov inflácie.

06.04.2022 14:44
Robert Fico / Ladislav Kamenický / Foto: ,
Vľavo predseda strany Smer Robert Fico a poslanec za Smer Ladislav Kamenický
debata (1)

„Táto vláda sa stará o všetko možné, len nie o Slovákov,“ vyhlásil Kamenický v stredu na tlačovej konferencii. Návrh na jednorazovú pomoc pre ohrozené skupiny, ktorú avizoval minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), považuje za „škandalózny“. „Iné krajiny poskytujú miliardy a slovenská vláda povie, že ide dať 50 miliónov na pomoc ľuďom, čo sa týka inflácie do jesene tohto roku. To je absurdné a je to škandál,“ zdôraznil.

Priblížil, že napríklad Maďarsko v novembri zastropovalo ceny benzínu a nafty, Česká republika prepláca domácnostiam náklady na bývanie, ak cena presiahne 30 percent ich čistých príjmov, Rakúsko zasa podľa jeho slov dáva na tieto opatrenia až 4 miliardy eur. Skonštatoval, že aj Európska komisia (EK) navrhla vládam určité opatrenia.

Milan Krajniak Čítajte viac Príde pomoc kvôli zdražovaniu? Nečakajte peniaze z helikoptéry, ozýva sa z koalície. Opatrenie má byť cielené a pre vybrané skupiny

V súvislosti s odpojením sa od ruského plynu zdôraznil, že Slovensko je jednou z najzávislejších krajín v rámci Európskej únie (EÚ). „SR si nemôže dovoliť odpojiť ruský plyn okamžite, samozrejme, som za to, aby sme diverzifikovali,“ dodal. Upozornil, že v prípade úplného odpojenia sa od ruského plynu budú všetky krajiny hľadieť najmä na seba. Ak to bude nevyhnutné, Slovensko podľa neho bude musieť akceptovať platby v rubľoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #zdražovanie #Smer