Pokračovanie článku: Vláda napriek nezhodám schválila nové dôchodky. Krajniak však musel ustúpiť

Takto sa majú meniť slovenské dôchodky v I. pilieri:

1. Nový vek odchodu do dôchodku

Aktuálne majú budúci dôchodcovia od vlády garanciu, že do penzie odídu najneskôr v 64. roku života. Tento strop čaká ľudí narodených v roku 1966. Pre ľudí narodených od roku 1967 bude zvyšovanie veku odchodu do dôchodku pokračovať.

Dôchodkový vek sa bude totiž bude počítať podľa špeciálneho vzorca. Zjednodušene ale bude platiť, že ak sa ľudia budú dožívať viac, tak aj vek odchodu do dôchodku sa bude posúvať na neskôr. Tento krok chvália ekonómovia najviac zo všetkých. „Je nevyhnutné zlepšiť finančnú stabilitu dôchodkového systému znovuzavedením dôchodkového automatu,“ zdôrazňuje predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth.

Oponenti namietajú, že slovenská populácia má jednu z najhorších mier dožitia v zdraví. Ľudia na Slovensku sú okrem toho rekordérmi v práci na zmeny, najviac zo štátov v EÚ pracujú v noci. V preddôchodkovom veku tak už dnes končí množstvo ľudí, ktorí fyzicky nevládzu. „Po zrušení dôchodkového stropu budeme mať problém s vysokým počtom zamestnancov, ktorí nebudú vládať pracovať a ešte nebudú mať nárok na dôchodok,” argumentuje ekonomicko-sociálny analytik občianskeho združenia Pracujúca chudoba Ján Košč.

Tvrdí, že zamestnanci, ktorí pracujú v rizikových kategóriách číslo 3 a 4, a zamestnanci, ktorí pracujú na zmeny, by mali ísť do dôchodku najneskôr v šesťdesiatke. Ide o pozície, kde sú prekročené limity vystavenia zamestnancov škodlivinám, akými sú hluk, prašnosť, vibrácie, karcinogény, žiarenie a podobne.

Hodnotenie dôchodkovej reformy podľa Rady pre... Foto: RRZ
thumbnail Vplyv opatreni v navrhu Hodnotenie dôchodkovej reformy podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť

2. Štyridsať a dosť

Druhá zmena čiastočne reaguje aj na argumenty o prepracovanosti. Zjednodušuje totiž predčasný odchod do dôchodku. Teraz je to možné tak, že dôchodcovi, ktorý odíde najskôr dva roky pred oficiálnym nástupom na starobný dôchodok, sa znižuje predčasná starobná penzia o 0,5 percenta za každých 30 dní od dosiahnutia dôchodkového veku.

Po novom do dôchodku bude môcť odchádzať každý po 40 odpracovaných rokoch. A za každý mesiac, ktorý chýba do oficiálnej penzie, mu odpočítajú približne 0,3 percenta z vymeranej sumy, teda 3,6 percenta za rok.

Ak teda napríklad automechanik Jozef začal pracovať v 18 rokoch, do predčasného dôchodku môže odísť po dovŕšení veku 58 rokov. Ak by však jeho brat Ján, narodený v rovnakom čase, študoval na univerzitách a nastúpil do zamestnania až ako 28-ročný, oficiálny dôchodkový vek dovŕši skôr ako odpracovaných 40 rokov. Kým Jozef bude dostávať znížený dôchodok, Ján ho dostane v plnej výške.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič o zdražovaní: Prídeme s pomocou pre najchudobnejších, cielime na rodiny s deťmi

Požadovaný počet odpracovaných 40 rokov sa nemá zvyšovať. Aj napriek tomu, že vek odchodu do dôchodku porastie podľa dožitia. To kritizuje napríklad ministerstvo financií. „Hranicu 40 odpracovaných rokov pre priznanie predčasného starobného dôchodku žiadame nadviazať na rast strednej dĺžky života tak, aby sa minimálne 50 percent rastu strednej dĺžky života premietlo aj do zvýšenia minimálneho počtu odpracovaných rokov,“ odkazuje ministerstvo pod vedením Igora Matoviča (OĽaNO).

Zákon tiež znižuje dôchodkový vek v závislosti od počtu vychovaných detí. Za prvé dieťa sa odpočíta pol roka, pri dvoch deťoch rok, pri troch a viac deťoch rok a pol. „Ak obdobie výchovy dieťaťa nemožno zohľadniť na určenie dôchodkového veku žene, zohľadní sa mužovi, ktorý dieťa vychoval,” uvádza návrh. Matky tak zmeny pošlú do dôchodku skôr, ale výchova dieťaťa sa im v dôchodkovom príjme nenahradí. Za každý rok, o ktorý teda prídu, sa im trvalo zrazí penzia zhruba o 10 percent oproti hodnote, ktorú by mali pri odchode do dôchodku bez detí.

Viliam Páleník z ekonomického ústavu Slovenskej akadémie za vhodnejšie považuje postupné odbúravanie zvýhodňovania odchodu do dôchodku podľa počtu detí. „Zákon sa odvoláva na výchovu dieťaťa, nie porodenie. Je to diskriminácia podľa pohlavia, lebo na výchove dieťaťa sa podieľajú rodičia bez rozdielu,” tvrdí ekonóm.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #dieťa #I. pilier #Milan Krajniak #rodičovský bonus