Minister Vlčan Slovákov ubezpečuje, že múky bude dostatok. Štát sľubuje pomoc pre spracovateľov múky a obilia

Štát sľubuje pomoc pre spracovateľov múky a obilia. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nom. OĽaNO) Slovákov ubezpečuje, že múky bude dostatok. Informoval o tom minister Vlčan a poradkyňa ministra a predsedníčka Agrárnej komory Slovenska Helena Patasiová pri návšteve prevádzky mlynu.

04.04.2022 11:22
Samuel Vlčan Foto:
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan
debata (5)

„Som rád, že sme schopní mlieť dostatok múky pre slovenskú spotrebu. Samozrejme, aj mlynári zaznamenali zvýšený nárast cien potravinárskej pšenice. Je to celosvetový trend a súvisí nielen s narušenými obchodnými vzťahmi počas Covid-19, ale predovšetkým s vojnou v Ukrajine, kedy vzrástli ceny pšenice. Súvisí to aj s nárastom cien ropy a plynu a ostatných energetických vstupov," spomenul Vlčan. Agrorezort podľa jeho slov riešil praktické problémy, ako čo najskôr odstrániť investičný dlh, s ktorým slovenskí mlynári zápasia. „Preto som rád počul, že majú pripravený veľmi dobrý projekt aby mohli čerpať z výzvy 170 miliónov eur na modernizáciu svojej výroby. Riešili sme aj ďalšie problémy, ktoré vyvstávajú práve z prefinancovania zvýšených nákupných cien pšenice," doplnil minister.

Pre potravinársky priemysel podľa Patasiovej obilia je dosť, no štát musí dopomôcť pri prvovýrobe, spracovaní ako aj pri druhotnom pekárenskom spracovaní.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #obilie #Samuel Vlčan