Heger a Remišová reagujú na Sulíka. Platby v rubľoch nebudú, budú v eurách

Strana Za Ľudí a premiér Eduard Heger (OĽaNo) sa dištancujú od vyjadrenia ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), podľa ktorého treba platiť Rusom za plyn v rubľoch.

04.04.2022 08:38
Veronika Remišová Foto:
Veronika Remišová
debata (51)

Podľa strany Za ľudí, tak rozbíjajú spoločný európsky postup v otázke platieb za energie a ohrozujú z dlhodobého hľadiska bezpečnosť Slovenska.

Ďalej apelujú na životný záujmom Slovenskej republiky, ktorý je podľa ich slov spoločný postup s ostatnými krajinami EÚ v strategických otázkach, predovšetkým v otázke energetickej bezpečnosti. Na žiadosť Slovenska začala Európska únia koordinovať spoločný postup a reakciu EÚ na snahu Ruska podkopať dlhodobé zmluvy na dovoz plynu vymáhaním platieb v rubľoch v rozpore s platnými zmluvami. Oficiálny postoj Slovenskej republiky a EÚ je rešpektovanie platných zmlúv a platby v eurách alebo dolároch, vyjadruje sa strana Za ľudí.

Aj premiér Eduard Heger reagoval na Sulíkové vyjadrenie. „Slovensko bude pri nákupe plynu z Ruska postupovať jednotne s členskými štátmi EÚ,“ uviedol premiér na svojom Facebooku.

Vyjadrenia ministra hospodárstva Richarda Sulíka, podľa ktorého treba platiť v rubľoch ak si tak Rusi prajú, podľa Za ľudí idú nielen proti záujmom Slovenska, ale aj proti spoločnému postupu s ostatnými partnermi v EÚ. Slovenská republika má platnú zmluvu s Ruskou federáciou a strana tvrdí, že musia trvať na podmienkach, ktoré boli dohodnuté. Keď dovolí, aby sa z dlhodobej zmluvy spravil trhací kalendár, poškodia hlavne Slovensko. „Rusko je na vývoze plynu a ropy závislé a je vylúčené, aby sa bez miliárd z krajín EÚ zaobišlo. Navyše, takéto vyjadrenia robia zo Slovenska nedôveryhodného partnera v rámci EÚ. V jeden deň žiadame ústami premiéra spoločný postup a platby v eurách, na druhý deň minister hospodárstva, do ktorého portfólia táto otázka patrí, vyhlási, že treba platiť v rubľoch.“ uvádza strana Za Ľudí.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík o ruskom plyne: Keď je tu podmienka platiť v rubľoch, tak plaťme

“Na podkopávanie slovenských záujmov v rámci únie môže Slovensko iba doplatiť, pretože naša sila je práve v spolupráci s ostatnými európskymi krajinami. Zvlášť po masových vraždách a vojnových zločinoch v ukrajinskej Buči, kde Rusi strieľali zozadu do hlavy nevinných civilistov a deti, je takýto prístup kontraproduktívny, až lokajský. Nečudo, že ministra Sulíka za jeho slová už „chváli“ aj ruská štátna tlačová agentúra. Hoci treba povedať, že samotní Rusi takýmto slabošským prístupom hlboko pohŕdajú, nevedia si vážiť národy, ktoré okamžite podľahnú ich vyhrážkam. Hrdé, slobodné a svojbytné Slovensko si zaslúži viac, ako lokajský prístup,” uviedla predsedníčka strany ZA ĽUDÍ Veronika Remišová s tým, že strana ZA ĽUDÍ sa dištancuje od takýchto vyjadrení, ktoré podľa ich slov poškodzujú Slovensko a jeho záujmy.

Richard Sulík podvečer napísal status, kde zmiernil svoje vyjadrenia.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Richard Sulík #rubeľ #Za ľudí