Kto je šampión Pezinských vínnych trhov? Vinárovi Janouškovi ide karta, dobyl Paríž a teraz aj Pezinok

Kedy dosiahne víno vrchol? Vtedy, keď je na vrchole síl jeho tvorca a uchopí pevne do rúk šancu, ktorú ponúkne príroda.

31.03.2022 15:49
Roman Janoušek, dvojnásobný šampión Pezinských... Foto:
Roman Janoušek, dvojnásobný šampión Pezinských vínnych trhov.
debata (3)

Romanovi Janouškovi, hlavnému vinárovi Zámockého vinárstva v Pezinku, ide karta, ako už dávno nie. Pred mesiacom získal dve veľké zlaté medaily v Paríži na tamojších Vinalies za Cabernet Sauvignon, teraz dve veľké zlaté za biele vína na jubilejných 25. vínnych trhoch Pezinok. Nezhasínajúca hviezda, lakonicky komentoval úspech Pezinčana profesor slovenského vína Fedor Malík.

V Zlatej sále Šimák Pezinského zámku, kde sa uprostred týždňa odohral súboj 80 špičkových vinárstiev krajiny, sa stretol výkvet slovenského vinárstva. Ochutnávali tu vína Trnavčanov Vladimíra Mrvu a Petra Stanka, Pezinčana Milana Pavelku či Petra Matyšáka, Ladislava a Margity Šebovcov z Karpatskej perly či Jaroslava a Jaroslavy Ostrožovičovcov z Veľkej Tŕne, vinárov, ktorí sa stali tvárami slovenskej vinárskej moderny. Zoči-voči ním tasili svoje vína Ladislav Ďörď zo Chateau Rúbaň, Peter Ščepán z Vinovinu Vinosady či ambiciózne víno Alexandra Rozina Spod kolibského vinohradu, vari najlepšej polohy v Bratislave.

+1

Na Slovensku máme dovedna sedemsto vinárstiev, konkurencia z roka na rok silnie, objavujú sa mladé tváre, iní dozrievajú. Neúprosným súťažením slovenské víno rastie do krásy.

Dovedna 477 vín sa snažilo získať titul šampióna na mimoriadne prestížnych Pezinských vínnych trhoch (PVT).

Veľkorysá investícia do krajiny

V hierarchii vinárskych súťaží majú tituly šampiónov z PVT osobitné postavenie. Mnohí vinári si ich cenia nie menej ako úspechy vybojované na Národnom salóne vín. PVT sú totiž priamym nasledovníkom Malokarpatských vínnych trhov a tie boli spolu s Valtickými vínnymi trhmi najprestížnejšími prehliadkami v prednovembrovom Československu. Dvaja veľkí rivali Roman Janoušek a Vladimír Mrva prirovnávajú plaketu vinárskeho boha Bacchusa, ktorú dostáva šampión PVT, k slovenskému vinárskemu Oscarovi.

V zbierke trnavského vinárstva ich je dovedna 19, v Zámockom vinárstve, ktoré otvorili na sklonku minulého desaťročia, vybojovali dovedna tri. Búrlivák Roman Janoušek prešiel za uplynulé roky šestoro vinárskych pivníc a pre každú z nich získal šampiónov. V päťdesiatke sa usadzujúci muž v pivnici niekdajšieho pálffyovského zámku si dva čerstvé triumfy cení obzvlášť. Sú predelom jednak v samotnej súťaži, uzatvára sa ňou jej štvrťstoročie, jednak v jeho kariére.

Najťažšie sa plnia veľké výzvy. Víťazné Janouškovo víno Pinot blanc v kategórii bielych suchých vín sa hrdí značkou Umenie v skle. Bola stvorená na počesť obnoviteľa Pezinského zámku Štefana Šimáka. Kedysi patril zámok šľachticovi Jánovi Františkovi Pálffymu, ktorý miloval umenie vo všetkých podobách. Neskôr v zámku sídlilo Slovenské vinohradnícke družstvo, potom štátne vinárske závody. Po revolúcii sa majetok štátu privatizoval, upadal, až v roku 2015 doň veľkoryso zainvestoval Štefan Šimák. Mediálneho magnáta pobláznilo víno, nádherné francúzske chateau a neváhal vložiť celoživotný kapitál do vína a do jedného z jeho veľkých majstrov – Romana Janouška.

S odstupom času vidno, že Šimák, ktorého predčasne z vinárskeho kruhu vytrhla smrť, investoval vlastne do Pezinka a celého malokarpatského a v širšom zmysle slovenského vína.

Viditeľní a menej známi

Na pôde Pezinského zámku v roku 1996 odštartovali obnovené Pezinské vínne trhy a v jubilejnom 25. ročníku sa sem vrátili. Bolo to zadosťučinenie nielen pre Romana Janouška, ale aj pre Oľgu Bejdákovú, riaditeľku Pezinských vínnych trhov, ktorá ich organizovala ešte v osemdesiatych rokoch, keď pracovala v najväčšom vinohradníckom družstve v Československu v JRD Pezinok. Bola to osvietená patriotka Oľga Bejdáková, ktorá spolu s rovnakými zanietencami – Milanom Pavelkom a ďalšími nadšencami, spomeňme Jána Hacaja či Michala Valachoviča – založili v roku 1995 Združenie pezinských vinohradníkov a vinárov. O rok nato už Fedor Malík, iniciátor, zakladateľ a dramaturg mnohých slovenských vinárskych súťaží, odštartoval degustácie na prvých Pezinských vínnych trhoch.

Pred Zlatou sálou zámku ležala kronika 25 vinárskych súťaží. Najusilovnejšie v nej listovali muži a ženy, ktorí stáli pri zrode podujatia. "Akí sme boli mladí a presvedčení, že pohneme vinárskym svetom,“ prehodil pri pohľade na fotografie Jozef Kováč. Tento muž spojil svoj život s výchovou vinárskej mlade na najstaršej slovenskej vinohradnícko-ovocinárskej škole v Modre. Vychoval celú plejádu vinohradníkov a vinárov a nepretržite hodnotil vína na degustáciách PVT.

Medzi degustujúcimi vinármi sa nenápadne pohybovala štíhla sivovlasá pani Anna Hanúsková. Rovnako ako Oľga Bejdáková tvorí a formuje živú pamäť vinohradnícko-vinárskeho mesta a podujatia, ktoré odštartovalo veľkú cestu slovenských vinárov za medzinárodnými triumfami. Bez ľudí ako Bejdáková, Hanúsková, Kováč, ale napríklad aj degustátor Marek Zápražný a pred nimi iné veľké postavy malokarpatského vína – Vladimír Sodoma či Peter Záruba – by dnes nebolo slovenské víno tým, čím je. Víno si potrpí na detail, na precíznu ruku vinohradníka a tisíckami dúškov neomylne preverené ústa, ale najmä na ľudí, ktorí mu neúnavne slúžia.

Nebyť dvoch pandemických rokov, mali by PVT už 27 rokov. Vynútená prestávka poslúžila na zbieranie energie. Kvalita za štvrťstoročie mimoriadne stúpla, na tom sa zhodli všetky vinárske autority, ktoré sa stretli v Pezinku. Milan Pavelka dal do pozornosti hneď niekoľko faktorov, ktoré stimulovali napredovanie slovenského vína. Modernejšie technológie, citlivejšiu prácu s odrodou, zmenu klímy, ktorá prospela červeným vínam a, pravdaže, obrovský batoh skúseností, ktoré nadobudli tvorcovia vína.

Rozmanitosť, akú svet nepozná

Aké je súčasné slovenské víno? Nesmierne pestré. Na súťažiach vín v Bordeaux či v burgundskom Beaune by sa celkom určite nestretlo 47 odrodových vín ako v Pezinku. V tom je Slovensko v Európe raritné, ale napriek tejto neuveriteľnej odrodovej rozmanitosti sa šampiónmi stali vína preverené časom a generačnou skúsenosťou. Šampiónom šumivých je Cremant Chardonnay, 2018, ktoré 33 mesiacov zrelo na vínnych kaloch. Poctivou cestou tvorcov šampanských vín sa vybral Ladislav Ďörď zo Chateau Rúbaň.

Ku klasike patria obe veľkou zlatou medailou ocenené vína Zámockého vinárstva – suchý Pinot Blanc (Umenie v skle) aj polosladký Rizling rýnsky – edícia Roman Janoušek, obe z ročníka 2019. Po tridsiatich rokoch praxe má vinár právo stotožniť výnimočné víno so svojím menom. Ružové suché bezkonkurenčne už po niekoľký raz vyhral s Cabernetom rosé tandem Vladimír Mrva a Peter Stanko. Osvedčili, že nie náhodou vybojovali v Paríži v roku 2010 titul majstrov sveta.

V kategórii ružových polosuchých a polosladkých sa presadili Peter Chowaniec a Janka Krajčírovičová, ktorá vo svätojurskom vinárstve nahradila v tandeme zosnulého otca. Medzi červenými šampiónmi pritiahli pozornosť dve vína: klasika z Bordeaux Merlot (2018) v podaní Petra Ščepána z Vinosadov a slovenský novošľachtenec Rudava (2018) Alexandra Rozina. Napokon prírodne sladkým vínam dominoval cibébový výber Aurélius (2018) z Karpatskej perly.

Aká je budúcnosť slovenského vína, ktoré po pandémii zneisťuje vojna na Ukrajine? "Jedno si prajeme, utužiť vzťah so slovenskými milovníkmi vína. V Rakúsku, Taliansku, vo Francúzsku nedajú dopustiť na svoje vína. S každou predanou fľašou slovenského vína posilňujeme vinohradníkov aj vinárov. V časoch všeobecnej neistoty nepotrebujeme nič viac ako verného slovenského spotrebiteľa. Myslím, že naše vinárstva majú čo ponúknuť,“ obrátil sa k slovenským milovníkom vína prezident Slovenského zväzu vinohradníkov a vinárov Vladimír Mrva.

Galaochutnávka vín pre verejnosť sa uskutoční 6. a 7. mája v Krušičovej kúrii v Pezinku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Pezinok #súťaž