Expert na dôchodky Šebo: Reforma penzií je na stole, prichádzajú zásadné zmeny, aké sú to?

Koalícia dostala na stôl čerstvé vydanie veľkej dôchodkovej reformy ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Medzi prvými ho videl odborník na investície a dôchodky Jána Šebo, ktorý zároveň pôsobí ako projektový manažér a ekonóm v slovenskom tíme Plánu obnovy. Denník Pravda sa s ním rozprával, čo reforma prinesie.

30.03.2022 18:46
Ján Šebo, dôchodky, plán obnovy, jan sebo Foto:
odborník na investície a dôchodky Jána Šebo, projektový manažér a ekonóm v slovenskom tíme Plánu obnovy
debata (32)

Zmeny, ktoré novela zákona o dôchodkovom systéme prináša, sú jednou z podmienok pre získanie pol miliardy eur z európskeho Plánu obnovy. Ako bude reforma vyzerať?

„Opätovne máme na stole tie zásadné zmeny, ktoré majú priniesť riešenia, aby sme náš dôchodkový systém spravili dôveryhodnejším a udržateľnejším. Prvou, najväčšou zmenou, je naviazanie dôchodkového veku na strednú dĺžku dožitia," hovorí Šebo.

Aj teraz sa totiž síce dôchodkový vek zvyšuje, ale po novom nezastane na 64. roku, ale, v prípade, že sa budem dožívať viac, sa aj vek odchodu bude posúvať.

Pozrite si krátky teaser na rozhovor:

Druhou zmenou je to, že do dôchodku budeme môcť odchádzať aj predčasne, teda po 40 odpracovaných rokoch. Teraz je to možné tak, že takémuto dôchodcovi je znižovaná predčasná starobná penzia o 0,5 percenta za každých 30 dní od oficiálneho dosiahnutia dôchodkového veku.

„Novinka prinesie to, že ak odpracujete 40 rokov, nebude vám znižovaný o pol percenta, ale iba o približne 0,3 percenta za každý mesiac," dodáva ekonóm.

nákup, potraviny, košík, človek, dôchodca, jedlo Čítajte aj Na jedlo im ostanú 3 eurá mesačne. Dôchodcovia sa s Krajniakom hádajú o 13. dôchodok

Tretia zmena zasiahne sporenie v II. pilieri. „Ľuďom pomôžeme a prednastavíme sporivú stratégiu či už pre novovstupujúcich, alebo existujúcich sporiteľov. A samozrejme tiež splníme záväzok automatického vstupu, keďže prvý a druhý pilier sú spoločne absolútnym základom celého dôchodkového zabezpečenia na Slovensku," hovorí Šebo.

V rozhovore prišla reč aj na kontroverzný rodičovský bonus. Opatrenie, ktoré Krajniak nacenil na pol miliardy zo štátnej kasy len v prvom roku od spustenia, už narazilo na kritiku ekonómov ako aj šéfa rezortu financií Igora Matoviča, ktorý ho označil za pridrahé.

Podľa Šeba ide viac o experiment na ľuďoch, ako reformu. „Skôr sa hrá s myšlienkou, ako inak prerozdeliť dôchodky a platby medzi poberateľmi a prispievateľmi do systému," myslí si.

Celý rozhovor zverejníme na webe pravda.sk už onedlho.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #dôchodky #Milan Krajniak #rodičovský bonus