Slovákom zachutila jahňacina. Podľa Vlčana potrebujeme pol milióna oviec

Počet oviec na Slovensku za desať rokov klesol zo 400-tisíc na 297-tisíc kusov. Ambíciou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR je tento trend zvrátiť a dostať sa minimálne na pol milióna kusov oviec. Informovali o tom minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nom. OĽaNO), predseda pôdohospodárskeho výboru Jaroslav Karahuta (Sme rodina) a predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz Igor Nemčok na tlačovej konferencii v Liptovských Revúcach.

29.03.2022 12:02
jahňa, Foto: ,
Ilustračné foto
debata (3)

Agrorezort podporuje veľkoplošné spásanie trávnatých porastov, ako aj rozvoj ovčiarstva na Slovensku. Na Slovensku je dlhodobá tradícia v chove oviec, no v posledných rokoch sa podľa rezortu žiaľ táto situácia nevyvíjala dobre.

„Počas druhej svetovej vojny žilo na Slovensku len tri a pol milióna Slovákov ale až jeden a pol milióna kusov oviec a ja verím, že sa vieme aj na tieto hodnoty z dlhodobého hľadiska vrátiť. Za posledné dva roky sa nám podarilo aj zvýšiť počty oviec na Slovensku. Tento rok by sme sa možno mohli dostať až niekde až k 20-tisícom kusov," uviedol minister.

Podľa slov ministra sa zvyšuje aj spotreba Slovákov v jahňacine. „V roku 2019 to bolo len 0,09 kilogramu, teda 9 dekagramov, už minulý rok to bolo 13 dekagramov. To mäso je zdravé, dieteticky je veľmi vhodné pre pravidelnú konzumáciu. V ideálnom svete by sme chceli, aby Slováci zjedli 3 kilogramy jahňacieho mäsa ročne," dodal Vlčan s tým, že rezort k tomu prispôsobuje aj podporu.

potraviny Čítajte viac Čo do úst, bude trápiť viac ako energie. Mäso vyskočí o tretinu, košík potravín bude drahší o štvrtinu

Zvyšuje sa aj predaj jahňaciny v obchodoch na Slovensku. Kým v roku 2020 sa v nich predalo 8000 kusov jahniat, minulý rok to bolo 15.000 kusov. Chovatelia odhadujú, že tento rok to bude 20.000 kusov.

„Z trendu posledných rokov vidíme, že spotreba jahňaciny stúpa predovšetkým v predveľkonočnom období. Našou úlohu na ministerstve, samozrejme, v úzkej spolupráci s chovateľmi oviec, je zabezpečiť, aby bol dostatok jahňaciny na pultoch celoročne," uviedol Vlčan. To sa podľa ministra dá urobiť správnym nastavením rodenia jahniat a na druhej strane podporou chovateľov oviec z ministerstva, ktorú minulý rok mimoriadne zvýšili o 8,7 milióna eur.

Aj do budúcnosti štát podľa Vlčana nastavil spoločnú poľnohospodársku politiku tak, aby sme podporili chov oviec na Slovensku. „Zvýšili sme podporu z prvého piliera na 128 eur na takzvanú dobytčiu jednotku, čo je 6,6 ovce alebo kozy a rovnako sme zvýšili podporu aj z druhého piliera na ustajnenie oviec alebo odstavčatá. Tá podpora predstavuje viac ako 200 eur," podčiarkol.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #pôdohospodárstvo #ovce #chov