Slovenské hypotéky lákajú krajanov v Česku. Rozdiely v splátkach sú obrovské, vedia ušetriť stovky eur

Jeden úver na bývanie a dve úplne odlišné splátky. Úroky na hypotékach na Slovensku a v Česku sú radikálne odlišné. Zatiaľ čo slovenské banky dávali v januári nové pôžičky na bývanie priemerne za 0,94 percenta, u našich západných susedov priemerná sadzba podľa Hypoindexu v januári dosiahla 4,6 percenta.

27.03.2022 17:38
nové bývanie, dobré bývanie, nehnuteľnosť, Foto:
Získanie hypotéky v slovenských bankách na nehnuteľnosť v Česku má veľa podmienok. Jednou z hlavných je ručenie za úver nehnuteľnosťou na Slovensku.
debata (6)

Ba čo viac, v Česku očakávajú ďalšie zdražovanie. V niektorých bankách sú sadzby bežne okolo piatich percent, informuje finančný portál Hypoindex, ktorý spravujú spoločnosti Fincentrum a Swiss Life Select. Pritom pred rokom boli priemerné české sadzby iba na úrovni 1,9 percenta.

Česká banková asociácia hlási, že ľudia už na pohyb sadzieb reagujú a objem poskytnutých hypoték v januári klesol o štvrtinu. Odborníci očakávajú, že sadzby porastú ešte viac. „V našom výhľade na prvý polrok zatiaľ počítame s hypotekárnymi sadzbami medzi 4,5 a 5,5 percenta,“ povedal pre český časopis Ekonom analytik Golem Finance Luboš Svačina.

Vinohradis,novostavba,nehnutelnost,byvanie,byt Čítajte viac Zdražovanie bytov konečne oslabuje. Novostavby, naopak zrýchlili zo 6 na 11 percent

Rozdiely v splátke rovnakého dlhu môžu vyjsť na stovky eur alebo tisícky českých korún. Na porovnanie, splátka 140-tisícovej hypotéky (3 450 000 českých korún) na 30 rokov s priemerným úrokom 0,9 percenta by vyšla na Slovensku na 445 eur. Rovnaká hypotéka v Česku, no so 4,5-percentným úrokom, by vyšla na 710 eur (17 480 českých korún), konštatujú výpočty odborníčky na hypotéky Evy Šablovej zo spoločnosti FinGo.sk Rozdiel je teda 265 eur iba za mesiac. Za rok by bol rozdiel v splátke až vo výške 3 180 eur.

Tieto prepočty si zrejme rýchlo urobilo veľa Slovákov žijúcich a pracujúcich za riekou Morava, ktorí začali uvažovať o úvere na bývanie na Slovensku. „Aj vzhľadom na rast úrokových sadzieb v Českej republike oslovuje našich maklérov čoraz viac našincov, ktorí žijú a pracujú v Česku, ale zaujímajú sa o hypotéku na Slovensku,“ hovorí Eva Šablová.

O záujme Slovákov za českými hranicami o slovenské hypotéky hovoria aj ďalší slovenskí finanční sprostredkovatelia. Tí sú kľúčoví hráči na trhu s pôžičkami na bývanie, keďže väčšina úverov ide práve prostredníctvom nich. „Potvrdzujem, že v poslednej dobe sa záujem zvýšil. Dokonca sa ozývali aj Česi, ktorí chceli brať hypotéku na Slovensku na kúpu nehnuteľnosti v Česku, čo sa, prirodzene, nedá,“ hovorí hypotekárny špecialista Slavomír Molnár zo spoločnosti Prosight Slovensko.

Video
Ide o peniaze: Čo spôsobia vyššie úroky na hypotékach? Na ako dlho dnes fixovať úrokovú sadzbu - s hypotekárnym špecialistom Slavomírom Molnárom. Odvysielané 2. 3. 2022.

Jeho kolega Miroslav Tomáš hovorí, že z desiatich záujemcov o hypotéky je asi jeden či dvaja takí, ktorí žijú v Česku a zaujímajú sa o úver na bývanie zo slovenskej banky. „Je to výsledok drahých hypotekárnych úverov v Česku, každý hľadá ľahšiu cestu,“ tvrdí Tomáš.

Marián Búlik zo spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko hovorí, že jeho kolegovia cítia stúpajúci záujem Slovákov žijúcich a pracujúcich v Česku o slovenské hypotéky. Sám zažil jeden ilustračný príklad. Jeho klientka Češka žije a pracuje v Bratislave a chcela kúpiť synovi byt v Brne. Preto jej pomohol zisťovať, do akej miery je to u nás možné. „Oslovil som všetky slovenské banky, avšak žiadna z nich neumožňuje poskytnúť hypotéku za týchto podmienok. Naďalej teda žiaľ platí, že slovenské banky naďalej neakceptujú založenie nehnuteľnosti v zahraničí, aj keď ide o členskú krajinu EÚ. Jediným riešením by bolo založiť dostatočne hodnotnú nehnuteľnosť na Slovensku a zobrať si bezúčelovú hypotéku, ktorá by sa mohla použiť na nákup českej nehnuteľnosti,“ vysvetľuje Búlik.

kollár boris Čítajte viac Kollárove nájomné byty opäť odložili. Po dvoch rokoch vlády nestojí ani jeden

A tu narážame na kameň úrazu, pretože získanie hypotéky v slovenských bankách na nehnuteľnosť v Česku má veľa podmienok. Jednou z hlavných je ručenie za úver nehnuteľnosťou na Slovensku. „Od jej hodnoty sa potom odvíja maximálna výška hypotéky, ktorou môžu Slováci žijúci v Čechách financovať aj svoje bývanie za hranicami. V drvivej väčšine takýchto prípadov využívajú ako zabezpečenie domy alebo byty svojich rodičov, prípadne iných príbuzných na Slovensku. V menšej miere sú aj takí žiadatelia o úver, ktorí nehnuteľnosť na Slovensku vlastnia sami,“ vysvetľuje Šablová.

Ďalšou limitáciou je akceptácia príjmu v českých korunách. Molnár hovorí, že iba štyri slovenské banky akceptujú príjem v českých korunách, takže výber nie je veľký. Ide o Slovenskú sporiteľňu, VÚB banku, ČSOB banku a UniCredit Bank.

Záujmu spoza rieky Morava sa nečuduje ani Matej Dobiš, riaditeľ Finančného kompasu. „Vzhľadom na zmeny sadzieb, ktoré Česká národná banka priniesla, úvery zdraželi a ľudia hľadajú lepšiu cenu. Z rovnakého dôvodu v posledných týždňoch mnoho Slovákov nakupovalo v Poľsku. Rozdiel je citeľný, úroky na hypotékach v Českej republike sa približujú k sadzbám, ktoré u nás ponúkajú banky na spotrebiteľských úveroch,“ dodáva. Jemný nárast záujmu síce zaznamenali, nemôže však hovoriť o nejakej novej vlne, pretože podmienky sú veľmi limitujúce.

Na Slovensku sa už rozbehla vlna zdražovania hypoték. Všetky najväčšie tuzemské finančné domy už začali so zvyšovaním sadzieb. Ten najväčší hráč – Slovenská sporiteľňa – zvýšil sadzby pri štyroch fixáciách od 0,2 do 0,4 percentuál­neho bodu.

Dvojka na trhu – VÚB banka – zvýšila úrokové sadzby o 0,2 percentu­álneho bodu na každej fixácii a napríklad ČSOB banka zdražila desaťročnú fixáciu z 0,99 percenta na 1,15 percenta. Ako posledná veľká banka ohlásila zvyšovanie sadzieb od minulej soboty Prima banka, každú fixáciu upravila o 0,1 percentu­álneho bodu.

V januári 2022 dávali slovenské banky nové hypotéky priemerne po 0,94 percenta. Možno to bolo poslednýkrát na veľmi dlhú dobu, čo cena úverov na bývanie bola takáto nízka.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #pôžičky #Česko #Slovensko #hypotéka #úrok