Rokovať o potravinách sa nebude. Poslanci neschválili program, ktorý inicioval Smer

Plénum Národnej rady (NR) SR nebude v stredu diskutovať o cenách potravín na mimoriadnej schôdzi. Poslanci neschválili program 62. schôdze, ktorú inicioval opozičný Smer-SD.

23.03.2022 14:05
Robert Fico / Roman Mikulec / Foto: ,
Robert Fico
debata (5)

Jej témou mal byť návrh skupiny poslancov na prijatie uznesenia NR SR k vážnym sociálnym dosahom, ktoré sa dotýkajú nežiaduceho vývoja cien potravín a základných potravinových komodít. Zvolať mimoriadnu schôdzu žiadala opozičná strana Smer-SD.

Predseda strany Robert Fico priblížil, že chceli predložiť vláde návod, čo by mala robiť, aby pomohla v boji proti zdražovaniu potravín a základných potravinových komodít. „Tento materiál, ktorý je veľmi komplexný a rozsiahly, nevznikol na zelenom stole v centrále Smer-SD. Je výsledkom niekoľkotýždňového dialógu s potravinármi, s ktorými sme hovorili viackrát,“ konštatoval Fico.

Rusko, Ukrajina, Putin Čítajte viac Rusov bude možné vylúčiť z verejných tendrov. Poslanci schválili zmeny v obstarávaní

Podpredseda Smeru-SD Richard Takáč komentoval, že predložili návrh na mimoriadnu schôdzu s 11 opatreniami. Sú to opatrenia, ako regulácia cien energií pre výrobcov potravín a poľnohospodársku prvovýrobu zo strany štátu či daňovo-odvodové úľavy pre zamestnávanie zamestnancov výrobcov potravín a poľnohospodárskej prvovýroby. Taktiež aj časovo limitované kompenzácie povinných príplatkov za prácu v sobotu, nedeľu a za nočnú prácu napríklad na jeden kalendárny rok. „Treba pristúpiť na zníženie DPH, možno na pol roka na nula percent,“ vyhlásil Takáč.

Fico na tlačovej konferencii po mimoriadnej schôdzi povedal, že si pripravia ďalšie kroky v NR SR, ako dostať tieto body „do hry“. „Nevylučujem, že keď sa odmietajú baviť vecne, tak budeme musieť ísť štýlom odvolávania ministrov, pretože taká schôdza vtedy musí byť. Umožní nám to predstaviť, čo hovoríme v súvislosti so zdražovaním a najmä hovoriť o tom, ako vláda SR ignoruje občanov SR,“ vyhlásil Fico.

Čo sa týka vyslovenia nedôvery, v prvom rade chce ísť Smer-SD po ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO), a to „za škandalózne zmluvy, ktoré podpisuje v súvislosti s riadením krízy, ktorá vznikla prechodom migrantov cez územie SR.“ Ďalej sa majú podľa Fica rozhodnúť, ktoré ministerstvo má najväčšiu mieru zodpovednosti za to, že sa nič nedeje v súvislosti s opatreniami proti zdražovaniu základných potravín. „Tu prichádza do úvahy minister pôdohospodárstva, ale z hľadiska finančného je to minister financií. Budeme sa ale hlavne orientovať v tomto smere na ministra vnútra a ministra pôdohospodárstva. V krátkom čase padne rozhodnutie,“ dodal Robert Fico.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #poslanci #Smer #plénum