Nový štátny tajomník na ministerstve práce je zo Sociálnej poisťovne. Funkciu opúšťam dobrovoľne, tvrdí Ažaltovič

Nový štátny tajomník na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny Juraj Káčer prichádza zo Sociálnej poisťovne, kde doteraz pôsobil ako jej generálny riaditeľ. Vo funkcii štátneho tajomníka rezortu práce vystrieda 31. marca 2022 Borisa Ažaltoviča. Návrh na jeho menovanie dnes prijala vláda. Novým riaditeľom Sociálnej poisťovne sa stal Michal Ilko, ktorý dosiaľ riadil jej sekciu informatiky, informuje o tom ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny (MPSVR).

23.03.2022 13:28
Boris Ažaltovič Foto:
Bývalý štátny tajomník ministerstva práce Boris Ažaltovič.
debata (1)

Nový štátny tajomník Juraj Káčer prichádza zo Sociálnej poisťovne, kde od septembra 2020 pôsobil ako generálny riaditeľ. MPSVR informuje, že má aj z komunálnej politiky, je poslancom na župe aj v mestskom zastupiteľstve. Predtým bol viceprimátorom Bratislavy, poslancom zastupiteľstva v Dúbravke a členom rady Environmentál­neho fondu.

„Verím, že moje skúsenosti z presadzovania viacerých zmien v činnosti Sociálnej poisťovne si nájdu uplatnenie aj na novom poste a budú pre ministerstvo práce prínosom,“ uvádza budúci štátny tajomník Juraj Káčer. V súčasnej situácii sa okrem problematiky sociálneho poistenia a dôchodkového sporenia či legislatívy plánuje venovať aj aktuálnym otázkam pomoci utečencov.

Ivan Mikloš Čítajte viac Exminister financií Mikloš: Putin zničí Rusko, keď zostane na čele, mieru sa nedočkáme

Michal Ilko, ktorý ho vystrieda na čele Sociálnej poisťovne, je dlhoročným odborníkom v oblasti IT služieb. Má skúsenosti s navrhovaním a zavádzaním nových informačných riešení, či modernizáciou pôvodných systémov. To je práve kľúčová oblasť, ktorú Sociálna poisťovňa aktívne rozvíja a posilňuje pre potreby ďalšej digitalizácie a elektronizácie jej služieb.

„S víziou a aktuálne nastaveným smerovaním Sociálnej poisťovne sa stotožňujem, rozdiel bude akurát v tom, že sa na nej budem odteraz podieľať z inej pozície. Možnosť viesť transformáciu Sociálnej poisťovne na modernú a proklientskú inštitúciu vnímam ako veľkú výzvu a prijímam ju s pokorou,“ uzavrel budúci generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Michal Ilko.

Vyhlásenie Borisa Ažaltoviča

Vyhlásenie Borisa Ažaltoviča k odchodu z funkcie štátneho tajomníka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR:

„Z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny odchádzam na vlastnú žiadosť. Hlavným dôvodom je opätovné odloženie dôchodkovej reformy vládnou koalíciou.

Na ministerstve práce som bol zodpovedný za oblasti práce, sociálneho poistenia a dôchodkového sporenia, legislatívu, fondy Európskej únie (okrem FEAD), medzinárodné a európske záležitosti, implementáciu plánu obnovy a odolnosti a informatiku.

Za kľúčovú oblasť v mojej pôsobnosti považujem riešenie ekonomickej krízy v dôsledku pandémie COVID19, a to je množstvo zmien v legislatíve, informačných systémoch a projektoch z fondov EÚ, zvládnutie ich navýšenia o takmer 50 %, projekt Prvá pomoc, či Plán obnovy a odolnosti. Osobitne ma teší, že Slovenská republika sa stala v máji 2021 najlepšou krajinou v čerpaní eurofondov z Európskeho sociálneho fondu v celej Európskej únii. Najvýznamnejšími legislatívnymi zmenami v mojej gescii sú zrovnoprávnenie žien v ročníkoch 1957–1963 pri odchode do dôchodku so staršími ročníkmi, zavedenie systému skrátenej práce, tzv. Kurzarbeitergeld na Slovensku a zníženie byrokracie a zlepšenie podnikateľského prostredia v oblastiach bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, inšpekcie práce a nelegálnej práce. Som tiež rád, že sa nám na ministerstve podarilo zavŕšiť príchod prvej európskej agentúry Európskeho orgánu práce na Slovensko.

Na ministerstve zanechávam pripravenú novelu zákona o sociálnej ekonomike, novely zákona o sociálnom poistení upravujúce otcovskú dovolenku a reformu prvého piliera, eurofondy bez rizika prepadnutia finančných prostriedkov a pripravené nové programové obdobie.

Tesne pred začiatkom pripomienkového konania sú novela zákona o službách zamestnanosti a reforma druhého piliera.

Podarilo sa nám tiež pripraviť legislatívu pre lepšie zvládanie utečeneckej krízy v dôsledku napadnutia Ukrajiny Ruskom.

Potrebné zmeny v eurofondoch a informačných systémov sú pripravené tak, aby plynule nadväzovali na schválenú legislatívu.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #Slovensko #štátny tajomník #Juraj Káčer