Slovensko na znižovaní energetickej závislosti od Ruska pracuje dlhodobo, tvrdí rezort hospodárstva

Slovensko na znižovaní energetickej závislosti od Ruska pracuje dlhodobo. Tvrdí to Ministerstvo hospodárstva SR. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Matejková, po plynovej kríze v roku 2009 sa podarilo diverzifikovať trate a plyn je možné doviesť na Slovensko prakticky z ktoréhokoľvek smeru.

23.03.2022 10:42
Germany Foreign Policy Foto: ,
Snímka z roku 2010, keď sa začala výstavba plynovodu Nord Stream 2.
debata (1)

„Za veľmi dôležité považujeme aj čo najskoršie dobudovanie plynového prepojenia Slovenska a Poľska. Ide o severojužné prepojenie Európy, ktoré umožní dodávky plynu z Nórska a cez terminály v Poľsku aj LNG plyn z celého sveta,“ dodala Matejková. Rovnako je podľa rezortu hospodárstva možné dovážať na Slovensko z iných smerov aj ropu.

Rusko, Ukrajina, Putin Čítajte viac Embargo na ruskú ropu? EÚ rokuje o ďalšom sprísnení sankcií

Ministerstvo je však presvedčené, že nie je možné zo dňa na deň odstrihnúť sa od ruských energetických dodávok. „Treba si uvedomiť, že Európa by sa vedela odpojiť od ruských dodávok energií v priebehu jedného roka za predpokladu, že by sa znížila spotreba plynu o 15 percent a naplno by sa využili všetky kapacity na LNG,“ konštatovala Matejková s tým, že Slovensko všetky kroky a prípadné rozhodnutia v oblasti energetiky naďalej koordinuje s členskými krajinami EÚ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Slovensko #Rusko #hospodárstvo