Pokračovanie článku: Čo do úst, bude trápiť viac ako energie. Mäso vyskočí o tretinu, košík potravín bude drahší o štvrtinu

Strany a ich riešenia

Ak doteraz boli agendou slovenskej politiky prednostne otázky spojené s vojenskou a energetickou bezpečnosťou krajiny, teraz sa na program dňa dostávajú potraviny.

Opozičný Smer ešte minulý týždeň navrhol "kuchársku knihu“, ktorá by mala pomôcť v boji proti zdražovaniu potravín. Jej prerokovanie sa pokúšal dostať na mimoriadnu schôdzu parlamentu, ale neuspel. Dovedna ide o jedenásť opatrení, prekonzultovaných s profesionálnymi agropotravinárskymi zväzmi. Zahŕňajú reguláciu cien energií pre výrobcov potravín a poľnohospodársku prvovýrobu zo strany štátu či daňovo-odvodové úľavy pre zamestnávanie zamestnancov výrobcov potravín. Takisto aj časovo limitované kompenzácie povinných príplatkov za prácu v sobotu, nedeľu a za nočnú prácu napríklad na jeden kalendárny rok.

„Treba pristúpiť na zníženie DPH, možnože na pol roka na nula percent," vyhlásil podpredseda Smeru Richard Takáč.

Koalícia sa v nedeľu ústami poslanca za Sme rodina Petra Pčolinského v relácii RTVS O päť minút dvanásť pýtala, koľko to všetko bude stáť. V politickom súperení ide o to, kto bude nositeľom iniciatívy a koľko plusových bodov potravinová téma prinesie. Ľudí však zaujíma, čo z toho budú mať oni sami.

Ak ešte donedávna bolo zníženie DPH na potraviny čiarou, ktorú koalícia nemienila prekročiť, teraz predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta zo Sme rodina vidí možnosť aj na zníženie DPH. Možno je za tým aj fakt, že minister financií Igor Matovič minulý týždeň povedal, že v dôsledku ekonomickej situácie formovanej vojnou otvorí tohtoročný rozpočet.

Zraniteľnosť Slovenska v zabezpečení dostatku rastlinných olejov navrhuje Karahuta riešiť "po česky“. Susedia chcú vylúčiť biozložku mero vyrábanú z repky, ktorou sa obohacuje nafta. Mohlo by to podľa Karahutu priniesť úsporu osem centov na litri bez DPH. V zásade ide o to, aby sa repka prednostne využívala na výrobu jedlých olejov a nie na obohacovanie pohonných látok.

Krízová situácia si vyžaduje primerané riešenie, a tým by malo byť podľa Karahutu použitie zdrojov z envirofondu, v ktorom je 1,2 miliardy eur, na kompenzácie cien energií, ktoré vzdúvajú aj ceny potravín. Hlavný cieľ je zabrániť energetickej a potravinovej chudobe. Tej budú čeliť nízkopríjmové domácnosti. Využitím kompenzácií z envirofondu by sa mali uvoľniť štátu ruky pre priamu a cielenú podporu najviac zraniteľných skupín obyvateľstva.

„Musíme veci riešiť komplexne,“ povedal Jaroslav Karahuta. Rokovania o návrhoch sa začnú tento týždeň, v apríli by vláda mala podľa Karahutu prísť s konkrétnymi riešeniami.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zdražovanie #vojna na Ukrajine