Pokračovanie článku: Čo do úst, bude trápiť viac ako energie. Mäso vyskočí o tretinu, košík potravín bude drahší o štvrtinu

Ťažko zastaviteľný rast

Je, pravda, otázne, či sa zvýšenie obchodných cien premietne okamžite do pultových cien. Tak ako pri chlebe a rožkoch vedú totiž reťazce s dodávateľmi tvrdé obchodné rokovania. Ak bude vojna pokračovať a dodávky ukrajinského a ruského obilia, kukurice nahradia či už nahrádzajú zdražené importy z USA, Kanady, Brazílie, Argentíny a Austrálie, rast cien mäsa budú musieť obchodníci skôr či neskôr akceptovať. Predseda SPPK Emil Macho hovorí, že rast cien je minimálne v tejto chvíli len ťažko zastaviteľný.

„Tento týždeň budeme rokovať s ministerstvom o riešení situácie. V hre sú rôzne návrhy ako sektoru bravčového mäsa pomôcť, od prostriedkov chrániacich chovy pred morom až po to, že by štát mohol časť produkcie bravčoviny vykúpiť a potom ju uvoľňovať do trhu za prijateľnú cenu. Preskúmajú sa všetky možnosti, ako situáciu riešiť,“ povedal Peter Polák z asociácie chovateľov.

Polák dodal, že najväčšie komerčné farmy ošípaných nakupujú zhruba jednu tretinu krmív. Tie sú už teraz také drahé, že môžu viesť k obmedzeniu produkcie krytej iba vlastnými krmivami. Z toho teda vyplýva, že na trhu môže byť oproti ešte súčasnej ponuke menej slovenského bravčového mäsa.

Testom cien bravčoviny sa stanú blížiace sa veľkonočné sviatky. Ukážu, koľko tradičných údených špecialít sa bude v reťazcoch ponúkať v akciách. Nejaké zrejme budú, pretože obchod ich mohol mať dohodnuté ešte v čase pred vypuknutím vojny na Ukrajine.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zdražovanie #vojna na Ukrajine