Pokračovanie článku: Čo do úst, bude trápiť viac ako energie. Mäso vyskočí o tretinu, košík potravín bude drahší o štvrtinu

Zrno a mor mávajú cenami mäsa

Zrno z Ukrajiny a z Ruska nechýba len jeho hlavným importérom štátom severnej Afriky a krajinám na Blízkom východe. Objavili sa informácie, že Taliansko má zásoby na šesť týždňov a Španieli, jedni z najväčších producentov bravčového mäsa v Európe, majú mať podľa informácií poľnohospodárskej samosprávy zásoby krmív pre ošípané len na dva týždne. Práve to akcelerovalo prudký rast cien bravčového mäsa. Slovensko ho nedováža len z Nemecka, Českej republiky či Poľska, ale aj zo Španielska.

Na otázku, aká je schopnosť Slovenska pokryť spotrebu bravčoviny, ktorá tvorí bezmála polovicu z celkovej konzumácie mäsa, odpovedal predseda poľnohospodárskej samosprávy Emil Macho, že klesla k 25 percentám. Je neuveriteľné, kam sa krajina, ktorá pred 33 rokmi bola v bravčovine sebestačná a zásobovala ňou vtedy aj českú časť federácie, dostala.

„Pokiaľ ide o bravčové mäso, nečaká Slovensko nič príjemné,“ povedal rovno výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných Peter Polák. Schopnosť krajiny rýchle revitalizovať svoje chovy je po vlaňajších stratách spôsobených africkým morom veľmi oslabená. Jedny z najproduktív­nejších chovov Družstvo Agrospol Boľkovce a veľkofarma s dánskym kapitálom Pigagro Jesenské a Bruty boli donútené zlikvidovať dovedna vyše 50-tisíc ošípaných všetkých kategórií. Najhoršie je, že medziročne poklesli stavy prasníc o 15 percent, čo znamená, že tohto roku sa narodí menej prasiatok a vykŕmi menej jatočných ošípaných.

Slovensko sa však nemôže spoliehať ako v mierových časoch na lacné dovozy z prebytkov EÚ. V Európskej únii totiž poklesli takisto stavy prasníc (o desať percent). Znížila sa teda produkčná základňa bravčového mäsa a súčasne zdraželi krmivá. Ak aj dovezieme bravčové mäso, bude, ako avizovali mäsiari, drahšie už o spomínaných 25 až 30 percent.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zdražovanie #vojna na Ukrajine