Čo do úst, bude trápiť viac ako energie. Mäso vyskočí o tretinu, košík potravín bude drahší o štvrtinu

Slováci tohto roku dva razy otočia v dlani každé euro, ktoré vydajú za potraviny. Tie sú z týždňa na týždeň drahšie. Len ťažko sa hľadá výrobok, ktorý by od začiatku roka nezdražel. Rožok síce ešte stále stojí v najväčších reťazcoch desať centov, ale od apríla bude aj s chlebíkom drahší. Ešte do konca tohto mesiaca razantne podražie na Slovensku najviac konzumované bravčové mäso. Mäsiari minulý týždeň oznámili, že zvýšia obchodné ceny bravčoviny o 25 až 30 percent!

21.03.2022 18:10
potraviny Foto:
Ilustračné foto.
debata (63)

Vojna na Ukrajine roztočila inflačnú špirálu. Vo februári dosiahla inflácia desať percent, a marec nebude lepší, skôr horší. Krajina čelí zlým časom a na program dňa sa dostala potravinová otázka. Nemalá časť obyvateľstva, predovšetkým dôchodcovia, nízkopríjmové rodiny s malými deťmi, slobodné matky, bude mať čo robiť, aby zvládla obvyklé nákupy potravín.

Ak ešte v januári väčšina analytikov vyhlasovala, že potraviny nezdražejú o viac ako 5–7 percent, teraz už málokto pochybuje, že ich ceny prelomia dvojcifernú hranicu. Dokonca sa môže stať, že medziročné zvýšenie cien dosiahne 25 percent. Myslí si to predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho. Jedlé rastlinné oleje – jedna z bežných potravín – túto métu už prekonali, keď vo februári medziročne zdraželi o 27 percent.

krb, kúrenie, dobré bývanie, Čítajte viac Slováci skupujú zlato a variče. E-shop Mall vyradil ruských a bieloruských dodávateľov

Z potravín sa stala ostrá politická otázka, pred ktorou niet úniku. Takou ju robí vždy vojna. V tej na Ukrajine nelietajú len smrtonosné rakety a granáty, obojstranné ekonomické sankcie, ale aj desiatky miliónov ton obilia a slnečnice, ktoré zostali zablokované v čiernomorských prístavoch. Vojnové vykoľajenie globálnych tokov agrosurovín prilieva olej do ohňa inflačnej špirály a zvyšuje ceny potravín.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zdražovanie #vojna na Ukrajine