Vojna ochromila trh s obilím, budeme mať dosť potravín? Nehrozí, že nebudeme mať čo jesť, hovorí Pokrivčák

Realitou ostatných týždňov je vojna na Ukrajine, ktorá ochromila obchod s obilím a priliala olej do ohňa inflácie, čo sa prejavilo rastom cien potravín. Vďaka tomu, že je Slovensko súčasťou EÚ krajine nehrozí nedostatok potravín. V rozhovore pre Pravdu to povedal profesor Ján Pokrivčák, poverený riaditeľ Inštitútu pôdohospodárskej politiky.

21.03.2022 15:00
prof Foto:
Ján Pokrivčák
debata (8)

Ako hodnotíte potravinovú bezpečnosť Slovenska?

Nevidím problém v tom, že by sme nemali dosť potravín. Môžu nastať dočasne problémy s tým či oným produktom, to sa stalo počas pandémie aj v USA, či v Holandsku, hoci Holanďania aj Američania sú čistí exportéri potravín. V čase vojny niečo môže chýbať. To sa vylúčiť nedá. Lenže EÚ, súčasťou ktorej je Slovensko, produkuje 170 percent potravín z toho, čo spotrebuje. Je to najefektívnejšia poľnohospodárska a potravinárska jednotka, vyváža najviac potravín na svete. Únia dobre zvládla aj pandémiu, zvládne aj súčasnú vojnou vyhrotenú situáciu.

nákup, potraviny, košík, človek, dôchodca, jedlo Čítajte viac Na jedlo im ostanú 3 eurá mesačne. Dôchodcovia sa s Krajniakom hádajú o 13. dôchodok

Ceny potravín rýchlo rastú. Ako sa s tým vysporiadať?

Na situáciu musíme reagovať adresnou podporou zraniteľných skupín obyvateľstva, ktoré kríza zasiahne najviac. Pomôcť treba dôchodcom, slobodným mamičkám, nezamestnaným. Pre nich sa podstatne zvýšia ceny potravín aj ceny energií. Preto im treba prednostne pomôcť.

Martin Hudcovský z Národohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave. Čítajte viac Ekonóm o boji proti drahým palivám: Stropovanie poškodí funkciu cien, treba pomáhať cielene

Ako zmení vojna na Ukrajine slovenské poľnohospodárstvo?

Sme čistí exportéri obilnín a olejnín. To, že sa zvýšili ich ceny, umožňuje Slovensku predávať pšenicu či repku drahšie, teda domáci obilninári a olejninári si prilepšia, samozrejme po odrátaní nákladov, ktoré tiež rastú. Negatívny vplyv má vojna na živočíšnu výrobu, pretože stúpli ceny krmív a energií. Vysoké ceny signalizujú, že doma treba viac vyrábať, najmä toho, čo je nedostatok a zároveň hovoria, že musíme byť šetrnejší, hospodárnejší, pretože s potravinami veľmi plytváme. Je najvyšší čas nastaviť systémy na to, aby sa plytvanie znížilo. Kupujme len to, čo potrebujeme.

Podieľali ste sa na vypracovaní Strategického plánu pre pôdohospodárstvo. Ten akcentoval najmä rozvoj živočíšnej výroby, zeleninárstva a ovocinárstva. Nezmení tieto zámery vojna?

Situácia, do ktorej nás dostáva vojna, ukazuje, že nastavenie poľnohospodárskych politík robíme dobre. Podpora živočíšnej a špeciálnej rastlinnej výroby je najlepšou reakciou na situáciu. Verme, že tragédia na Ukrajine sa čím skôr ukončí a že nevytvorí obrovskú neistotu do budúcnosti. Dočasne sa môže položiť väčší dôraz na potravinovú sebestačnosť na úkor životného prostredia, ale podotýkam dočasne. Čelíme klimatickej zmene, aj dôsledkom doterajšieho spôsobu hospodárenia, dlhodobo preto nemôžeme odkladať problém životného prostredia. Nie je to vymyslený, ale reálny problém, ktorý v tejto chvíli prekrýva vojna všetkými svojimi hrôzami a dôsledkami.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inflácia #ceny #vojna na Ukrajine