Na východnom Slovensku vyrastie veľká slnečná elektráreň, plánujú ju postaviť Slovenské elektrárne

Slovenský dominantný výrobca by mal do výstavby elektrárne investovať zhruba 11,5 milióna eur. Ako vyplýva z investičného zámeru, ktorý už predložil investor na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA), výkon elektrárne je naplánovaný na 17 megawattov.

20.03.2022 11:38
jadrova elektraren mochovce Foto: ,
Jadrová elektráreň Mochovce, ilustračná fotka
debata (5)

Plánovaná slnečná elektráreň by mohla ročne vyrobiť necelých 19-tisíc megawatthodín elektriny. Viac ako 31-tisíc fotovoltických panelov by sa malo rozprestierať na ploche 22 hektárov. Územie sa nachádza v západnej časti katastrálneho územia obce Čičarovce. V súčasnosti je plánovaná plocha nevyužívaná časť zložiska stabilizátu z prevádzky Elektrárne Vojany. S výstavbou chce investor začať v apríli budúceho roka, slnečnú elektráreň by mal postaviť o rok neskôr.

„Cieľom projektu fotovoltickej elektrárne je zabezpečiť zvýšenie podielu elektrickej energie vyrobenej z obnoviteľných zdrojov na celkovej spotrebe SR v súlade s Nízkouhlíkovou stratégiou rozvoja Slovenskej republiky do roku 2030 s výhľadom do roku 2050 a v súlade s Integrovaným národným klimatickým a energetickým plánom z roku 2019,“ uviedol najväčší slovenský výrobca elektriny. Realizácia fotovoltickej elektrárne podľa Slovenských elektrární prispeje k splneniu záväzkov Slovenska a EÚ na dosiahnutie klimatickej neutrality EÚ do roku 2050.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Slovensko #slnečná elektráreň