Top 5 správ týždňa: Zdražovanie sa zrýchlilo, prinieslo sťažnosti aj riešenia, seniori sa hádajú s Krajniakom

Desiaty týždeň tohto roka priniesol hneď niekoľko dôležitých ekonomických tém. Štatistický úrad informoval o novej úrovni inflácie, vláda ohlásila novú pomoc s energiami a dôchodcovia, odborári aj priemysel nešetrili kritikou voči politikom.

20.03.2022 11:29
obchody nakupovanie ruska pandemia
Ilustračné foto
debata (3)

Špirála zdražovania sa roztočila. Ceny nám rastú ako v Rusku

Štatistický úrad v utorok ráno priniesol neradostné údaje o zdražovaní na našom území. Medziročná hodnota inflácie vo februári na Slovensku vzrástla na 9 percent. To je najvyššia hodnota od decembra 2003. K jej rastu podľa Štatistického úradu došlo najmä vplyvom pokračujúceho zvyšovania cien potravín, ktoré sú oproti vlaňajšku drahšie o 9,8 percenta. Pri porovnaní s inými krajinami sa tak Slovensko približuje k hlavnému vojnovému agresorovi. Podľa miestnych úradov vo februári dosiahlo Rusko infláciu 9,2 percenta. Ukrajina je na tom ešte horšie, zdražovanie je na úrovni 10,7 percent.

V relácii Ide o peniaze odpovedá Martin Vlachynský, analytik Inštitútu ekonomických a sociálnych štúdií (INESS).

Video
O vplyve vojny na naše peňaženky hovorí Martin Vlachynský (INESS).
nákup, nakupovanie, potraviny, ovocie, supermarket, inflácia, DPH Čítajte viac Ceny na Slovensku rastú ako v Rusku. Bývanie, energie či jedlo zdražujú najviac za 17 rokov (+ grafy)

Dôchodcovia sa s Krajniakom hádajú o 13. dôchodok

Pár rožkov, jabĺk, liter mlieka a kilogram zemiakov. „Toto si môže dovoliť priemerný slovenský dôchodca, keď zaplatí za energie, lieky, potraviny či bývanie. Spotrebný kôš za tri eurá,” demonštrovala v pondelok na obed Valéria Pokorná, zástupkyňa predsedu Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS). Spolu so zástupcami zdravotníckych organizácií a odborárov zorganizovali spoločné vyjadrenie, v ktorom vláde odkazujú svoje obavy v dôsledku zdražovania a chudoby.

Zástupcovia dôchodcov, zdravotníckych organizácií, samosprávy, kúpeľov a odborári spoločne žiadajú vládu, aby sústredila svoju pozornosť na zdražovanie.

nákup, potraviny, košík, človek, dôchodca, jedlo Čítajte viac Na jedlo im ostanú 3 eurá mesačne. Dôchodcovia sa s Krajniakom hádajú o 13. dôchodok

Priemyselníci kritizujú Hegera a Čaputovú

Devastačné následky pre slovenský priemysel a dlhodobé zhoršenie životnej úrovne ľudí na Slovensku. Priemyselníci združení v Slovenskej obchodnej a priemyselnej komore (SOPK) a Klube 500 varujú pred neuváženým zastavením dodávok plynu a ropy z Ruska.

Šéf Duslo Šaľa: Zahraniční výrobcovia Adblue už odstavujú výrobu:

Video
klub 500, vladimir sotak Čítajte viac Priemyselníci kritizujú Hegera a Čaputovú: Sme vazalmi situácie, ak nebude plyn, nebudú ani fabriky

Rodiny, dôchodcovia a deti dostanú pomoc s energiami. Štát im dal na výber

Napätie ohľadom cien energií a palív sa stupňuje. Komodity si držia na trhoch rekordné výšky a ľudia tŕpnu, aké vysoké faktúry im prídu od dodávateľov. Pod tlakom vysokých účtov za energie vláda prišla v stredu s riešením aj pre ľudí, ktorí doteraz záchranným sitom regulovaných cien prepadávali. Domácnostiam v bytovkách s vlastnými kotolňami, domovom sociálnych služieb či detským domovom umožní, aby aj oni prešli pod regulované ceny.

Vláda schválila novú formu pomoci s energiami:

dubravka, nájomné byty Čítajte viac Tisíce rodín a dôchodcov dostanú pomoc s energiami. Štát im dal na výber

Slováci skupujú zlato a variče

Vojna vyvolala strach v očiach celého sveta. Niektorí ľudia začali húfne nakupovať trvanlivé potraviny ako pri pandémii. Iní sa zamerali skôr na budúcnosť a z obavy zo straty o svoje financie skupujú zlato. Potom sa tu nájde aj veľká skupina Slovákov, ktorí zdražovanie cien energií nenechali na náhodu a kupujú alternatívne zdroje. Nikto však nečakal, že dopyt vyskočí aj po matracoch, vlajkách a vysielačkách. Hovoria o tom nákupy Slovákov na portáloch ako sú napríklad Hornbach, Mall aj Alza.

V každej kríze sa investori odkláňajú od rizikových aktív a presúvajú prostriedky do zlata. Slovensko nie je výnimkou:
Video
Zlato v časoch vojny - aké má výhody a nevýhody? V relácii Ide o peniaze odpovedá František Burda, investičný analytik FinGO.sk. Odvysielané 9. 3. 2022.
krb, kúrenie, dobré bývanie, Čítajte viac Slováci skupujú zlato a variče. E-shop Mall vyradil ruských a bieloruských dodávateľov

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #inflácia #ceny #vojna na Ukrajine