Situácia na Ukrajine oživila trh s nájmami v Bratislave. Realitka eviduje zvýšený záujem, môže stáť 800 aj 1000 eur

Vojenský konflikt na Ukrajine a s ním súvisiaca migrácia čiastočne ovplyvňuje aj trh s nájmami v Bratislave. Obchodná riaditeľka realitnej spoločnosti Lexxus Katarína Melník uvádza, že v rámci bratislavského realitného trhu neevidujú významné zmeny, čo sa týka predaja či kúpy nehnuteľností ruskými občanmi.

18.03.2022 14:06
Bratislava, bývanie, byty, domy, ceny Foto:
Bratislava, dom, byt, domy, byty, nájom, bývanie,
debata (4)

„Zaznamenali sme však zvýšený dopyt po nehnuteľnostiach určených na prenájom od ukrajinských obyvateľov, ktorí potrebujú urgentne vyriešiť svoju otázku bývania, ktorá sa im pod vplyvom súčasných okolností zmenila na území ich rodiska,“ uviedla Melník. Ako dodala, ide o platiacich klientov, ktorí sú ochotní a schopní si svoje materiálne potreby zabezpečiť.

stíhačka, lietadlo, mig-21 Čítajte viac Vláda berie biznis firmám z Ruska. Oligarchov však ochráni diera v zákone

Výška mesačného nájmu, ktorý realizujú pri týchto občanoch je do 800 eur pri bytoch. „Sú však aj klienti, ktorí hľadajú vyššiu kvalitu bývania, kde sa nájom pohybuje od 1000 eur vyššie. Klientmi sú prevažne matky s deťmi alebo viacgeneračné rodiny,“ poznamenala Melník.

Ako dodala, v tejto súvislosti uzatvárajú ročné kontrakty, avšak majú aj klientov, ktorí ubytovávajú Ukrajincov krátkodobo na vlastné náklady. „Rovnako aj naši kolegovia, či obchodní partneri patria medzi tých, ktorí podávajú pomocnú ruku, poskytujú ubytovanie, či pomáhajú zorientovať sa im v rámci organizácií, ktoré usmerňujú ľudí v danej situácii,“ doplnila s tým, že v súvislosti s aktuálnou situáciou evidujú výlučne záujem o prenájmy.

Video
Kúpa bytu alebo prenájom: Čo je výhodnejšie? Pýtame sa Viktora Obtuloviča, odborníka na realitný trh spoločnosti FinGO.sk. Odvysielané 10. 11. 2021.

Risk manažér a odhadca cien nehnuteľností realitnej spoločnosti Lexxus Peter Ondrovič upozorňuje, že súčasná situácia môže v budúcnosti ovplyvniť rozsah a kvalitu ponuky na rezidenčnom trhu nehnuteľností na Slovensku. „Stavebný trh na Slovensku bol doposiaľ zásobovaný aj mnohými materiálmi z Ukrajiny či Ruskej federácie. To môže mať za následok dočasný výpadok určitých druhov stavebných materiálov, a tak vplyv na rast ich ceny. V konečnom dôsledku aj spomalenie výstavby a čiastočný výpadok novej ponuky na rezidenčnom trhu,“ myslí si Ondrovič.

Výpadok stavebného materiálu je však podľa neho len jedným z faktorov, ktorý môže ovplyvniť vývoj cien. „V súčasnosti nám do významnej miery prichádzajú na trh aj atribúty, ako zmeny podmienok získania hypotekárnych úverov, či zmeny cien základných druhov komodít domácností, akými sú energie, či potraviny. Pri rozhodovaní o kúpe môže dnes zavážiť aj pocit bezpečia jednotlivca,“ zdôraznil Ondrovič.

Súčasná situácia podľa neho pomáha obnove trhu nájmu. „Rozvoj tejto časti trhu utrpel najmä pandémiou a následne prijímanými obmedzeniami. V súčasnosti zhoršujúca sa dostupnosť bývania, či už z dôvodu enormne vysokých predajných cien nehnuteľností, alebo zvyšovaním úrokových sadzieb, pomáhala zotavovaniu sa trhu s nehnuteľnosťami určenými na prenájom,“ uzavrel Ondrovič.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie