Banky majú dobre vybudované nástroje na odhaľovanie osôb v rámci sankcií

Súčasťou aktuálnych sankcií proti Rusku je aj to, že banky by nemali prijímať vklady Rusov a takýchto klientov by mali zároveň reportovať. Týka sa to aj bánk na Slovensku.

17.03.2022 10:30
ECB Foto:
Európska centrálna banka
debata

Hoci náš bankový sektor nie je až tak výrazne aktívny s Ruskom a takéto účty sa zrejme nebudú hýbať v stovkách či tisíckach, ako v iných krajinách. Postupy, ako majú banky pri napĺňaní takýchto sankcií postupovať, existujú už z minulosti. Banky majú dobre vybudované systémy a sektor a aj rezort financií už má s tým skúsenosti.

Ústredným orgánom štátnej správy pre výkon medzinárodných sankcií v oblasti finančných sankcií je teda Ministerstvo financií SR. „Aj s ohľadom na aktuálnu situáciu ministerstvo financií intenzívne komunikuje s bankami a rovnako rieši otázky súvisiace s výkonom medzinárodných sankcií súvisiacich s agresiou Ruskej federácie na Ukrajine v špecifických prípadoch. Podrobnosti však nie je možné zverejňovať,“ uviedlo tlačové oddelenie rezortu financií pre agentúru SITA. Uplatňovanie sankcií, ich vykonávanie a postup jednotlivých bankových subjektov upravujú jasné podmienky, ktoré sú podľa ministerstva zverejnené aj na ich stránke.

Rusko, Ukrajina, Putin Čítajte viac Ruská ekonomika je ako kalašnikov, primitívna, no odolná. Sankcie ich ale už hryzú, tvrdí podnikateľka

„Za Tatra banku máme dlhodobo vybudované účinné nástroje a mechanizmy na odhaľovanie osôb v súvislosti so zabezpečovaním súladu s výkonom medzinárodných sankcií,“ povedala pre agentúru SITA hovorkyňa Tatra banky Simona Miklošovičová. Na otázku, či už evidujú nejaký účet, ktorý by museli zablokovať a reportovať, však už nedala odpoveď. „Na otázku nemôžeme odpovedať vzhľadom na povinnosť zachovávať mlčanlivosť v tejto veci vyplývajúcu z viacerých platných právnych predpisov,“ doplnila. V danej veci sa takto vyjadrili aj ostatné banky. „Postupujeme plne v súlade s nariadeniami, ktoré nastavujú sankčné opatrenia pre bankový sektor,“ skonštatoval PR špecialista Slovenskej sporiteľne Lukáš Havlík.

Z nariadenia rady EÚ vzhľadom na kroky Ruska na Ukrajine vyplýva, že sa zakazuje prijímať akékoľvek vklady od Rusov, ak celková hodnota vkladov presahuje 100-tisíc eur. Zároveň majú banky takýchto klientov reportovať príslušnému vnútroštátnemu orgánu členského štátu, v ktorom sa nachádzajú. Sankcie smerujú priamo na finančné inštitúcie, ktoré sú povinné zabezpečiť ich

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Rusko #sankcie