Pokračovanie článku: Tisíce rodín a dôchodcov dostanú pomoc s energiami. Štát im dal na výber

Lacnejšie tankovanie len u susedov

Zdá sa však, že s cenami benzínu či nafty sa slovenská vláda nechystá nič robiť. „Palivá sú otázkou trhu,“ uzavrel tému palív Galek. Podľa neho vláda neregistruje, že by ich zdražovanie prinášalo ľuďom či podnikom výraznejšie problémy. Cena najpredávanejšieho benzínu pritom tento týždeň prekonala priemernú hranicu 1,7 eura. Už teraz tak s istotou vieme povedať, že v súčasnosti tankujeme benzín za rekordne najvyššiu cenu. Takto draho sme naposledy tankovali pred desiatimi rokmi, keď Európa zápasila s dlhovou krízou a na Blízkom východe hrozil konflikt s Iránom.

Pomoc ľuďom s drahými palivami pritom v utorok odporučili aj ministri financií EÚ na summite v Bruseli. „Stratégia je založená na troch kľúčových aspektoch. Po prvé, podpora pre všetky domácnosti zasiahnuté prudkým rastom cien pohonných hmôt. To sme už urobili vo Francúzsku a mnohé ďalšie európske krajiny urobili to isté alebo o tom uvažujú,“ vyhlásil francúzsky minister financií Bruno Le Maire, ktorý predsedal rokovaniu ministrov.

tankovanie benzin nafta rajka Čítajte viac Benzín a nafta za 2 eurá? Slováci stáli v maďarskej Rajke v kolónach na lacné palivo (+ prepočty)

„V praxi ide o zľavu z cien na pumpe. Veľa ľudí nemá inú možnosť, ako jazdiť do práce autom. Podporu pre domácnosti považujeme za potrebnú,“ dodal Le Maire. Lacnejšie palivá pre ľudí na Slovensku však podporiť nechce ani Matovič. „Nebudeme nikomu dotovať benzín do drahých áut s veľkou spotrebou,“ odkázal minister.

Za výhodnejším tankovaním tak môžu Slováci nanajvýš vycestovať za hranice. V Maďarsku zastropovali ceny palív a benzín tam stojí do 1,3 eura na liter. Minulý týždeň upozornil denník Pravda na to, že napríklad v maďarskej Rajke sa dá oproti slovenským cenám ušetriť na jednej nádrži benzínu aj 20 eur.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #zemný plyn #Dôchodcovia #zdražovanie