Pokračovanie článku: Tisíce rodín a dôchodcov dostanú pomoc s energiami. Štát im dal na výber

O ďalšej pomoci sa diskutuje

Ozývajú sa navyše aj mestá a samosprávy, ktoré majú na starosti sociálne a kultúrne zariadenia. Tie sa totiž obávajú, že čoskoro nebudú mať ani za čo svietiť. „Podľa nášho odhadu sa táto situácia premietne do 80 percent miest a obcí, pričom už teraz sme svedkami toho, ako samosprávy začínajú stlmovať verejné osvetlenie,“ hovorí Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska. Pre domovy dôchodcov či detské domovy zase vláda umožní, aby prešli pod regulované ceny. Na Slovensku je podľa Kaliňáka viac ako 700 zariadení sociálnych služieb a okolo 100 zariadení pre deti.

Ďalšou novinkou od vlády má byť záruka pre dodávateľov poslednej inštancie (DPI), ktorí sú zodpovední prijať pod svoje krídla ľudí, ktorých pôvodní dodávatelia vyhlásia krach. Stalo sa tak napríklad na jeseň 2021 v prípade Slovakia Energy, ktorá po sebe zanechala 300-tisíc klientov.

Zmena má zabrániť tomu, aby ďalšie firmy, ktoré nezvládnu rastúce ceny na trhoch a rozhodnú sa skončiť podnikanie, mohli špekulovať s komoditou, ktorú stihli kúpiť lacnejšie, no pred zrušením činnosti ju predajú za vysokú trhovú cenu. Podľa nového zákona budú musieť preto pri skončení podnikania všetky svoje zásoby ponúknuť vybranému DPI, ako je napríklad Slovenský plynárenský priemysel.

SR Bratislava energetika karol galek ministerstvo hospodarstva mh sr Čítajte viac Tisícky domácností sa potešia. Vláda ich vezme pod krídla regulovaných cien

Analytik Ján Pišta z poradenskej spoločnosti v energetike JPX si myslí, že v praxi je tento návrh veľmi ťažké zrealizovať. „Nie je mi jasné, ako chce vôbec niekto zistiť, čo má dodávateľ nakúpené. Ide totiž o obchodné tajomstvo,“ upozorňuje. Vymáhanie týchto ustanovení môže mať podľa Pištu okrem technických komplikácií navyše aj demotivujúci účinok. „Viacerí dodávatelia už zbankrotovali, niektorí nad tým už zrejme uvažujú a výsledkom bude značné oslabenie konkurenčného prostredia,“ myslí si.

Nový typ podpory dostanú takzvané lokálne zdroje, čiže zariadenia na výrobu čistej energie. Tie si odberateľ nainštaluje sám – môže ísť napríklad o solárne panely na streche továrne. Po novom si ich budú môcť inštalovať koncoví odberatelia elektriny, firmy aj domácnosti až do výšky maximálnej rezervovanej kapacity ich odberných miest. Objem do 1 000 MWh vyrobenej a spotrebovanej elektriny ročne budú môcť vyrobiť aj spotrebovať bez platenia regulovaného poplatku tarify za prevádzkovanie systému. „Koncový odberateľ elektriny si tak zabezpečí výrobu lacnejšej elektriny z obnoviteľných zdrojov energie a môže zásadne ušetriť aj na poplatkoch,“ zdôvodňuje rezort hospodárstva.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) po rokovaní vlády dodal, že pri pomoci domácnostiam s cenami energií a s infláciou nepôjde cestou plošných opatrení. Naopak, chce ju sústrediť len cielene pre tých, ktorí ju skutočne potrebujú. Zároveň naznačil, že v koalícii sa diskutuje aj o ďalšej forme pomoci. „Budeme pomáhať čo najadresnejšie. Či pôjdeme cestou zvyšovania životného minima, ktoré na seba však viaže rôzne iné výdavky, alebo pôjdeme skôr ad hoc dotáciou pre ľudí, ktorí sú veľmi nízko príjmovo, to sa ešte rozhodneme,“ vyhlásil Matovič. V koalícii sa zatiaľ spomína 100 až 200 eur vo forme daňového bonusu pre takzvanú pracujúcu chudobu. Ide o ľudí, ktorí zarábajú do 600 eur v hrubom.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #zemný plyn #Dôchodcovia #zdražovanie