Tisíce rodín a dôchodcov dostanú pomoc s energiami. Štát im dal na výber

Napätie ohľadom cien energií a palív sa stupňuje. Komodity si držia na trhoch rekordné výšky a ľudia tŕpnu, aké vysoké faktúry im prídu od dodávateľov. Mnoho z nich malo vážne problémy už v januári. „Máme novú zmluvu na dodávku plynu. Namiesto ceny, ktorá bola zazmluvnená do 31. augusta na 16 eur za megawatthodinu, je zrazu 118,60 eura,“ vyčíslila pre Pravdu Ľudmila Ilčíková v mene výboru zástupcov vlastníkov jednej bytovky v Bratislave.

16.03.2022 19:55
dubravka, nájomné byty Foto: ,
Ilustračné foto
debata (29)

Ďalším príkladom drastického zvýšenia cien za teplo je bytový dom na Spiši. Kým do konca roka 2021 platilo šesť rodín spolu 300 eur, po novom roku im účty vystrelili až na 1 200 eur. Razom sa stalo, že jedna domácnosť zaplatí namiesto 50 eur až 200 eur za mesiac! Pravda na problém opakovane upozorňuje už od začiatku februára.

Pod tlakom vysokých účtov za energie vláda prišla v stredu s riešením aj pre ľudí, ktorí doteraz záchranným sitom regulovaných cien prepadávali. Domácnostiam v bytovkách s vlastnými kotolňami umožní, aby aj ony prešli pod regulované ceny. Nebudú tak musieť nakupovať a platiť za trhové ceny, ktoré sú extrémne premenlivé a vysoké. Väčšina ostatných domácností má pritom regulované ceny.

Podľa údajov rezortu hospodárstva sa na Slovensku nachádza 2 263 budov s plynovými kotolňami so spotrebou nad 100 megawatthodín (MWh) ročne. To je limit, od ktorého nespadajú do cenovej regulácie. Tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek (SaS) odhaduje, že asi polovica z nich sú bytové spoločenstvá, v ktorých býva dokopy 10–15-tisíc domácností. Vláda zmeny schválila narýchlo a podobne ich má odklepnúť aj parlament. Domácnosti sa do 30. apríla musia rozhodnúť, či sa prihlásia na regulované ceny plynu. Tie by mali platiť od 1. januára 2023.

„Ak sa prihlásia do 30. apríla tohto roku, na budúci rok im už bude uznaná regulovaná cena,“ spresnil Galek. Zároveň ale upozornil, že regulácia nie je všeliek a regulované ceny na budúci rok sa budú počítať z aktuálnych trhových cien, čiže môžu byť veľmi vysoké. „Chceme tak určitým spôsobom znížiť alebo zabezpečiť nižšie ceny energií pre spotrebiteľov. Bez neho hrozia štátu, podnikateľom, ale aj iným subjektom vážne hospodárske škody,“ vyjadril sa Galek, ktorý návrhy predložil.

Ochranu pred vrtochmi na trhu s plynom víta energetický odborník Andrej Lednár zo spoločnosti Prvá energetická. „Rozšírenie zoznamu oprávnených subjektov o prístup k regulovaným cenám je určite dobrá správa. Tieto regulované ceny bude musieť ale štát zabezpečiť nielen od tradičných dodávateľov, ale aj od alternatívnych, aby nešlo k zásahu do fungovania voľného trhu,“ tvrdí pre Pravdu. Aké však budú definitívne ceny pre slovenské domácnosti od nového roka, to nikto netuší, pretože ceny komodít na trhoch výrazne kolíšu.

Denník Pravda oslovil aj Združenie bytového hospodárstva na Slovensku, Združenie spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku ako aj Združenie pre lepšiu správu bytových domov, no v stredu si ešte schválený vládny návrh nestihli naštudovať.

Pre bytovky s vysokými účtami pripravil rezort hospodárstva ešte vo februári možnosť, že pokiaľ im cena plynu narástla medziročne o viac ako 50 percent oproti regulovaným odberateľom, mohli od 1. marca získať od Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) plyn od 69 do 89 eur. Bytový dom však musí podpísať so štátnym SPP novú zmluvu.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #zemný plyn #Dôchodcovia #zdražovanie