Špeciálnu registráciu, ktorá zvyšuje bezpečnosť uchádzačov z Ukrajiny pri hľadaní práce, predstavila Profesia

Pracovný portál Profesia zverejnila pre uchádzačov a uchádzačky o prácu z Ukrajiny novú registráciu na prejavenie záujmu o prácu na Slovensku. Zanechaný kontakt má za úlohu zjednodušenie hľadania práce, a tiež poskytnutie informácií pre bezpečnosť.

15.03.2022 12:03
vranov utečenci ukrajinci Foto: ,
Cirkevný zbor evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku v obci Soľ po vypuknutí konfliktu na Ukrajine oslovil Generálny biskupský úrad ECAV, aby pomohli utečencom. Na výzvu zareagovali a ponúkli ľuďom z Ukrajiny zborový dom so spoločenskou miestnosťou, kuchynkou a troma izbami. Celkovo môžu ubytovať 15 ľudí. Momentálne prichýlili skupinu štyroch žien so šiestimi deťmi.
debata

Ukrajinci a Ukrajinky, ktorí si na Slovensku vybavili dočasné útočisko, majú možnosť aj hľadania si práce. Nižšia znalosť jazyka, zákonov či ďalších dôležitých informácií však môže túto činnosť komplikovať. Pracovný portál Profesia.sk dáva do povedomia aktuálne pracovne možnosti a dôležité informácie zo slovenského trhu práce.

Portál na Slovensku dal zamestnávateľom ešte minulý týždeň možnosť označiť, či je ich zverejnená pracovná ponuka vhodná pre uchádzačov a uchádzačky z Ukrajiny. Profesia za krátky čas eviduje už vyše tisíc takýchto inzerátov.

robotníci, tehly, kontrola Čítajte viac Hľadá sa práca pre Ukrajincov, máme vyše 80 tisíc miest. Môžu obsadiť pozíciu, kde Slovák robiť nechce

Pre utečencov, pre ktorých môže byť stále náročné prezerať si konkrétne ponuky, predstavili tiež novú špeciálnu registráciu. Ako informuje Profesia, tak prostredníctvom nej môžu dať ľudia z Ukrajiny vedieť, že majú záujem o prácu na Slovensku. Spoločnosť im bude následne posielať informácie, o príležitostiach. Uchádzači majú možnosť posielania tipov na ponuky na základe ich regionálnych preferencií, vzdelania či pracovných skúseností. Zároveň, ak uchádzači dajú súhlas so zverejnením ich CV v databáze, môžu ich s konkrétnou pracovnou príležitosťou osloviť rovno overení zamestnávatelia.

Portál uvádza, že na zabezpečenie prehľadnosti a bezpečnosti pri hľadaní práce chce zaregistrovaným Ukrajincom a Ukrajinkám zároveň posielať dôležité informácie zo Slovenského trhu práce pre lepšie zorientovanie sa.

Pre cudzincov je podľa informácií Profesie napríklad dôležité vedieť, že pri podpísaní pracovnej zmluvy na plný úväzok nemôžu zarábať na Slovensku menej ako minimálnu mzdu, teda 646 eur v hrubom. V lepšej orientácii môžu pomôcť tiež platové informácie v pracovných inzerátoch, pri ktorých zo zákona platí, že zamestnávatelia ich už neskôr pri podpise zmluvy nemôžu znižovať.

Spoločnosť preveruje aj podnety na nekalé praktiky zamestnávateľov. V prípadoch, že sa podnety potvrdia, firmy dostávajú zákaz uverejňovania inzerátov na priestore portálu. Uchádzačom a uchádzačkám z Ukrajiny preto odporúča, aby si hľadali prácu na bezpečných miestach.

práca, robotníci, stroj Čítajte viac Môžeme obsadiť 58 000 pracovných miest Ukrajincami, tvrdí Krajniak

Zvýraznené pracovné ponuky, ktoré sú vhodné pre uchádzačov z Ukrajiny a špeciálna výzva na vytvorenie životopisu nie sú jedinými krokmi, ktorými chce Profesia zabezpečiť zjednodušené hľadanie uplatnenia pre ukrajinských utečencov.

V aktuálnom období pripravuje aj v spolupráci pracovných portálov v Českej republike medzinárodný pracovný portál, ktorý má byť univerzálnym a prehľadným miestom s najvyšším počtom pracovných príležitostí pre Ukrajincov v rôznych krajinách. V najbližších dňoch Profesia predstaví projekt s ponukami naprieč Slovenskom, Českou republikou a Poľskom.

Profesia je pripravená komunikovať s uchádzačmi v ukrajinčine aj prostredníctvom svojej telefonickej podpory. Ich nová posila zabezpečí jednoduchšie hľadanie uplatnenia pre utečencov pred vojnovým konfliktom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #profesia #Ukrajina #vojna na Ukrajine