Ceny na Slovensku rastú ako v Rusku. Bývanie, energie či jedlo zdražujú najviac za 17 rokov (+ grafy)

Štatistický úrad v utorok ráno priniesol neradostné údaje o zdražovaní na našom území. Medziročná hodnota inflácie vo februári na Slovensku vzrástla na 9 percent. To je najvyššia hodnota od decembra 2003. K jej rastu podľa Štatistického úradu došlo najmä vplyvom pokračujúceho zvyšovania cien potravín, ktoré sú oproti vlaňajšku drahšie o 9,8 percenta.

15.03.2022 09:14
nákup, nakupovanie, potraviny, ovocie,... Foto:
Prudko sa zvyšujúca inflácia núti stále viac Slovákov, aby prehodnotili, ako so svojimi úsporami naložia.
debata (27)

Slováci si aj vo februári priplácali výrazne viac oproti vlaňajšiemu roku hlavne za potraviny a bývanie. Je to najvyššia hodnota medziročného rastu od augusta 2008. V porovnaní s februárom pred rokom sa dvojciferne zvýšili ceny chleba a obilnín, ďalej zeleniny, ako aj olejov a tukov.

Olej či maslo kupujeme o viac ako štvrtinu drahšie, zeleninu o pätinu, za pečivo, mliečne výrobky či vajcia priplácame cez 10 percent. Hore išli aj energie, palivá a údržba príbytkov.

„Tieto položky zároveň tvoria najväčšiu časť rodinných rozpočtov slovenských domácností,” pripomína Eva Sadovská, analytička WOOD & Company. Čísla štatistického úradu hovoria o vyše 20 percentách rodinných výdavkov na potraviny a 26,8 percentách pri nákladoch na bývanie.

financie, peniaze, ekonomika, graf Čítajte viac Špirála zdražovania sa točí na plné obrátky. Analytikov opúšťa optimizmus

Najväčšia položka v štruktúre výdavkov slovenských domácností – bývanie a energie – mali ceny rovnako ako v januári medziročne vyššie o 13,2 percenta, uvádza štatistický úrad. Naďalej infláciu ťahali aj pokračujúce rasty cien stavebných materiálov a pohonných hmôt.

Prekvapivo, na pár položkách viete stále ušetriť. Letenky sú oproti vlaňajšku lacnejšie o viac ako 50 percent, topánky o dve percentá, pivo o 0,6 percent.

Zhoršujú sa však vyhliadky do budúcnosti. „Ceny potravín budú počas celého roka 2022 s veľkou pravdepodobnosťou rásť naďalej rýchlo,” myslí si Branislav Karmažin z NBS. Analytici sa zhodujú, že situáciu ovplyvní hlavne vojna na Ukrajine, s čím súvisí aj vývoj cien a dostupnosť energonosičov ako je ropa či zemný plyn.

Zdražovanie v priebehu roka sa tak zrejme udrží v blízkosti dvojciferných hodnôt. „Očakávame, že aj v nasledujúcich mesiacoch bude inflácia u nás vysoká a pravdepodobne prekročí aj hranicu 10 %,” hovorí Jana Glasová, analytička 365.bank. Matej Horňák, analytik Slovenskej sporiteľne, očakáva priemernú infláciu v tomto roku na úrovni 9,5 percent.

„Vojna v srdci Európy prišla v už beztak ťažkej dobe pre globálnu ekonomiku. Zotavovanie z pandémie koronavírusu ešte nie je úplné. Inflácia je vysoká a centrálne banky sa obávajú, že dočasné blokády dodávateľského reťazca súvisiace s pandémiou by mohli spustiť samopoháňajúci sa cyklus neustále vyššej inflácie,” píšu v redakčnom komentári britské Financial Times.

Štruktúra výdavkov domácností pre rok 2022 Foto: Štatistický úrad SR
vydavky domacnosti pre rok 2022 statistika Štruktúra výdavkov domácností pre rok 2022

Ešte nedávno pritom väčšina analytikov tvrdila, že rýchla inflácia je len otázkou zimy a situácia sa do konca roka stabilizuje. „Vidíme známky stabilizácie. Inflácia v eurozóne aj na Slovensku by mala vrcholiť v najbližších mesiacoch a následne klesať," vyhlásil na konci januára Peter Kažimír, guvernér Národnej banky Slovenska (NBS). Dnes sa makroekonomickí experti zhodujú, že už všetko inak.

„Dočasnosť trvá dlhšie, než sa pôvodne zdalo," komentoval zmenu očakávaní vo vysielaní Českého rozhlasu Plus guvernér Českej národnej banky Jiří Rusnok. U susedov totiž februárová inflácia dosiahla vyše 11 percent, do konca roka očakávajú 13 až 14 percent.

Pri porovnaní s inými krajinami sa však Slovensko približuje k hlavnému vojnovému agresorovi. Podľa miestnych úradov vo februári dosiahlo Rusko infláciu 9,2 percenta. Ukrajina je na tom ešte horšie, zdražovanie je na úrovni 10,7 percent.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inflácia #energie #Slovensko #vojna na Ukrajine