Aj horáky v domácnostiach sú nastavené na ruský plyn. Stopnúť energie by malo katastrofálne dopady

Slovensko je takmer na sto percent závislé na dovoze ropy a na 85 percent dovoze plynu z Ruskej federácie. Plyn je veľmi dôležitou súčasťou aj pre priemysel na Slovensku a prípadné odstavenie od dodávok tejto suroviny by mohlo znamenať až nezvratné poškodenie niektorých technológií a technologických zariadení. Čo by znamenalo, že ich obnova by nebola možná a vyžadovalo by si to nové investície. Informoval o tom Tajomník Republikovej únie zamestnávateľov, Martin Hošták na diskusií, ktorá sa konala na tému Budúcnosť priemyslu v klimaticky neutrálnej Európe.

14.03.2022 15:29
RUZ Foto:
Diskusia na tému Budúcnosť priemyslu v klimaticky neutrálnej Európe, ktorú organizovala Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ).
debata (31)

Riešením by bolo prejsť na samostatne obnoviteľné zdroje a vymeniť dodávateľov. Napríklad spoločnosť Slovnaft by mohla odoberať ropu z ropovodu Adria. Vladimír Báleš, bývalý rektor Slovenskej technickej univerzity však tvrdí, že urobiť zmenu dodávateľov týchto komodít nie je jednoduché.

putin Čítajte viac Diabolská jazda. Takto letia nahor ceny plynu, ropy, zlata, hliníka a pšenice (+ grafy)

Pri Slovnafte by museli urobiť množstvo úprav, aby mohli spracovávať ropu z iného ropovodu. Skupina je však pripravená na rôzne scenáre, ktoré môžu nastať. „Naším hlavným cieľom v tejto situácii je zaistiť kontinuitu podnikania a nepretržite zásobovať región energiou. V prípade zásobovania ropy má Slovnaft a Slovensko vďaka Skupine MOL aj alternatívu v podobe južnej trasy, ktorá vedie cez ropovod Adria.

Ropovod ide cez územie Maďarska a Chorvátska a ústi v prístave Omišalj, kde vedia tankery priviesť ropu prakticky kdekoľvek zo sveta,“ vysvetlil Anton Molnár, hovorca spoločnosti Slovnaft Slovakia.

„Prejsť na novú technológiu spracovania ropy z iných zdrojov nebude pre Slovnaft jednoduché. To isté platí aj pre plyn, pretože na Slovensku sú mnohé fabriky nastavené na zloženie ruského plynu. Odstaviť ruský plyn a prejsť na iné zdroje, napríklad na LNG (skvapalnený plyn), nebude z hľadiska technológie tiež jednoduché," upozornil Báleš. Členovia diskusie sa zhodli, že jadro a vodík sú momentálne dobré riešenia na podporu vývoja energetickej krízy. Do budúcnosti by bolo podľa nich najlepšie zainvestovať teda do vedy a výskumu.

Ropa, Ukrajina Čítajte viac Američania môžu vstúpiť do hry s plynom. Majú potenciál štvornásobne zvýšiť ťažbu

Hľadajú sa alternatívy o zdrojoch zemného plynu. Spomínaný na diskusií bol Katar USA, prípadne Austrália. Ich plné spustenie je podľa odhadov v horizonte dvoch až troch rokov. Čiže nie je to okamžite aplikovateľné riešenie, uviedol Hošták. Dodáva však, že je potrebné sa zaoberať diverzifikáciou zdrojov a je potrebné hľadať alternatívne zdroje plynu a ropy.

Aj podľa Antona Szalaya, člena Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru a predsedu Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb, nie je jednoduché „odstrihnúť sa" sa rýchlo od dodávok plynu a ropy z Ruska, lebo ceny energií majú dosah na všetkých, na domácnosti i zamestnávateľov, ale tiež v zdravotníctve na nemocnice. „Tie musia byť zásobované energiami, ceny ktorých sa v posledných mesiacoch neúmerne zvýšili," dodal Szalay.

Podľa Lívie Vašákovej, generálnej riaditeľky sekcie plánu obnovy Úradu vlády SR sa závislosť pri rope a plyne od Ruska dlhodobo znižuje, ale deje sa to príliš pomaly. „Bude sa to musieť zrýchliť, napríklad znížením spotreby týchto komodít,“ doplnila. Z peňazí EÚ sa podľa nej podporujú renovácie, napríklad zatepľovanie budov, ktorým sa znižuje objem spotrebovaného ply­nu.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine